NATO cere Rusiei să îşi retragă trupele din Transnistria

NATO cere Rusiei să îşi retragă trupele din Transnistria

FOTO EPA-EFE

Ţările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri, 11 iulie, retragerea trupelor ruse pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, într-o precizare inclusă în premieră în declaraţia finală a unui summit NATO, scrie caleaeuropeana.ro, citat de Adevărul.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Reiterăm sprijinul acordat integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova în cadrul graniţelor recunoscute pe plan internaţional. În conformitate cu angajamentele sale internaţionale, solicităm Rusiei să retragă forţele pe care le-a staţionat în toate cele trei ţări fără consimţământul lor”, au agreat Klaus Iohannis, Donald Trump şi ceilalţi 27 de lideri euro-atlantici, notează sursa citată.

În declaraţia finală a summitului, ţările NATO au condamnat, din nou, „cu fermitate anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei, pe care noi nu o recunoaştem şi nu o vom recunoaşte”.

Cu referire la Republica Moldova, aliaţii din NATO fac un apel către Rusia să îşi retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova şi să continue să se angajeze constructiv în negocierile privind Transnistria.

Poziţia adoptată de liderii NATO, îndeosebi în privinţa Republicii Moldova, survine în contextul în care Adunarea Generală a ONU a adoptat în luna iunie un proiect de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din Transnistria.

În raport cu Georgia şi Ucraina, declaraţia finală a summitului intervine înaintea unei reuniuni-premieră privind evoluţiile de securitate la Marea Neagră, întrunire organizată la iniţiativa României şi la care vor participa şi cele două state partenere.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: