Natalia Gavriliţa: UE a oferit Moldovei un sprijin bugetar de 53 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavrilita

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova 53 de milioane de euro în calitate de sprijin bugetar. Premierul Natalia Gavriliţa spune că banii vor fi cheltuiţi pentru proiecte de infrastructură şi pentru susţinerea populaţiei cu venituri modeste, notează IPN.

Potrivit şefei Executivului, Uniunea Europeană ne va fi alături în această perioadă dificilă. Republica Moldova a fost inclusă şi pe platforma europeană de procurare a gazelor naturale, fapt ce va reduce dependenţa energetică de Rusia.

Premierul Natalia Gavriliţa spune că în cadrul platformei de sprijin pentru Republica Moldova care a avut loc la Berlin în luna aprilie, comunitatea europeană a oferit ţării atât ajutor financiar neramburasabil, cât şi împrumuturi la condiţii avantajoase care vor ajuta la depăşirea crizei economice generată de război.

„Am primit 53 de milioane de euro din partea Uniunii Europene în calitate de suport bugetar direct. Aceşti bani pot fi folosiţi pentru investiţii, cum ar fi proiectul satului european sau infrastructura drumurilor. Banii pot fi folosiţi şi pentru cetăţenii vulnerabili care, din cauza creşterii preţurilor, văd o reducere a puterii de cumpărare. Acest suport bugetar ne ajută să asigurăm majorarea şi indexarea pensiilor. Asemenea instrumente de suport sunt foarte valoroase. 10 milioane de euro vor veni şi din partea României îi calitate de suport bugetar. Avem şi împrumuturi cum este cel din partea Poloniei, dar este acordat la condiţii foarte avantajoase, cu dobânzi de 0,01%, iar rambursarea e peste 20 de ani. Este şi o perioadă de graţie foarte generoasă. Acum avem nevoie de instrumente care să ne permită să ieşim din această criză economică”, a spus Natalia Gavriliţa în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Premierul mai spune că pe lângă ajutorul financiar oferit, comunitatea europeană este gata să pună umărul la soluţionarea problemelor cu care se confruntă Republica Moldova pe domeniul energetic şi pe cel al securităţii alimentare.

„Am fost incluşi în platforma comună de procurare a gazelor naturale şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem care va fi mecanismul pentru procurarea, în comun cu alte ţări europene, a gazelor naturale. De asemenea, discutăm despre eliminarea cotelor la export, despre îmbunătăţirea lanţurilor logistice prin liberalizarea autorizaţiilor de transport. Vrem să ajutăm şi agricultorii. Există o criză de fertilizanţi acum în toată lumea. Pentru că ţările care dispun de resurse energetice deţin şi fertilizanţi. Noi suntem în căutare de soluţii atât în Est, cât şi în Vest pentru a obţine fertilizanţi. Discutăm cu Azerbaidjanul în acest sens”, a mai spus Natalia Gavriliţa.

Anterior şi ministrul agriculturii şi industriei alimentare a menţionat că au fost iniţiate negocierile cu partea azeră privind asigurarea agricultorilor din Republica Moldova cu fertilizanţi din Azerbaidjan. Potrivit ministrului agriculturii, pentru a evita majorarea preţurilor la produsele finite este importat ca agricultorii să dispună de fertilizanţi la preţuri rezonabile. Din preţul final al produselor, fertilizanţii au o pondere de 20%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite