Maia Sandu, decisă să nu desemneze candidatul la funcţia de premier, deşi este obligată de hotărârea CCM: Strategia mea este să se ajungă la anticipate

Maia Sandu, decisă să nu desemneze candidatul la funcţia de premier, deşi este obligată de hotărârea CCM: Strategia mea este să se ajungă la anticipate

Preşedintele Maia Sandu spune că nu va demara consultările cu fracţiunile parlamentare, pe motiv că acestea îşi schimbă foarte frecvent deciziile, inclusiv în ceea ce priveşte dizolvarea Parlamentului şi alegerile anticipate, notează IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful statului spune că va analiza posibilităţile de depăşire a crizei politice cu exponenţii societăţii civile şi doar după aceea va reveni cu o nuanţare a poziţiei generale care constă în organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Preşedintele mai spune că nu va desemna candidatul susţinut de o „majoritate parlamentară coruptă” şi că este gata să meargă la referendum pentru ca cetăţenii să dea o notă acţiunilor sale.

Preşedintele Maia Sandu spune că aşteaptă data de 23 martie, când se împlinesc trei luni de la demisia Guvernului Chicu. Potrivit şefului statului, dacă timp de trei luni de la demisia Guvernului, nu este învestit un alt Executiv, acest lucru ar putea servi drept temei pentru dizolvarea Parlamentului, conform unor interpretări anterioare ale Curţii Constituţionale.

„Dacă nu se poate rezolva problema anticipatelor în Parlament, există cealaltă opţiune - referendum. E adevărat, acest referendum ar prelungi procesul, totuşi, nu va fi o amânare de doi ani. În aceşti doi ani doar s-ar perpetua corupţia, sărăcia şi disperarea”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV

Şefa statului spune că învestirea oricărui guvern cu mandat deplin în condiţiile actualei legislaturi nu va face decât să prelungească actuala agonie politică.

„Strategia mea este să se ajungă la anticipate. Nu am de gând să accept un Guvern susţinut de corupţi, care ar continua să controleze instituţiile statului. Dacă ei nu sunt de acord cu anticipatele, mergem la referendum, şi atunci poporul să decidă. Esenţa democraţiei asta este. Decizia oamenilor va fi obligatorie şi pentru mine şi pentru Parlament”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu dă de înţeles că nu va respecta decizia Curţii Constituţionale şi nu va iniţia consultările cu fracţiunile parlamentare, deşi hotărârea CC din 23 februarie indică expres asupra necesităţii consultărilor. .

„Această decizie a Curţii ar fi perfectă în condiţii de normalitate, noi acum încercăm să deoligarhizăm ţara. Care este eficienţa acestor consultări, în situaţia în care vedem o parte din partide complet inconsecvente? Eu voi discuta cu societatea civilă. În pofida acestei decizii a Curţii, ţara trebuie să meargă la anticipate. Eu nu încalc principiile democraţiei, eu doar vreau să creez condiţii ca cetăţenii să decidă”, a spus preşedintele ţării, Maia Sandu.

În contextul în care sondajele arată că în următorul Parlament s-ar regăsi Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Socialiştilor, Partidul Şor şi Partidul Nostru, Maia Sandu spune că noua configuraţie a Legislativului după anticipate nu ţine de atribuţiile şefului statului. Potrivit ei, cetăţenii vor decide cum ar trebui să arate următorul Parlament, obiectivul principal al instituţiei prezidenţiale fiind organizarea unui scrutin liber şi corect.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările