Maia Sandu va avea atribuţii mai restrânse. Deputaţii socialişti şi cei din Partidul Şor au votat pentru trecerea SIS-ului în subordinea Parlamentului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon şi-a dus planul la bun sfârşit. Preşedintele ales, Maia Sandu, va avea atribuţii mai restrânse, după ce deputaţii socialişti, cei din grupul Pentru Moldova şi cei din Partidul Şor au votat pentru transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului.

UPDATE Şi deputatl PAS Sergiu Litvinenco a anunţat că va ataca legea respectivă la Curtea Constituţională şi va cere anularea ei.

Deputaţii Platformei DA au anunţat că se vor adresa la Curtea Constituţională în speranţa că Înalta Curte va anula toate legile adoptate de deputaţii majorităţii parlamentare, printre care proiectul legii privind bugetul de stat şi proiectul legii privind politica bugetar-fiscală, despre care opoziţia spune că includ o serie de noi scheme de corupţie. 

Totodată, deputaţii Platformei DA au anunţat că vor fi organizate noi proteste de stradă.

PAS şi Platforma DA îl acuză pe Igor Dodon de uzurparea puterii de stat şi susţin că în Parlament există o majoritate parlamentară nouă, controlată de Igor Dodon şi formată din deputaţii socialişti, cei ai Partidului Şor şi cei din grupul Pentru Moldova.

Procesul de votare al noii majorităţi parlamentare a avut loc în contextul blocării tribunei parlamentare de către deputaţii din Platforma DA şi cei din PAS, dar şi pe fundalul scandărilor şi fluierăturilor. De asemenea, şedinţa Parlamentului a fost întreruptă de trei ori din această cauză, iar deputaţii s-au îmbrâncit în cateva rânduri. Cei din PAS şi Platforma DA au încercat cu vehemenţă să oprească votul majorităţii parlamentare, pe care îl consideră neconstituţional.

Totul s-a petrecut pe fundalul protestelor din faţa Parlamentului, organizate de Maia Sandu, unde sute de oameni au cerut alegeri anticipate şi ca deputaţii lui Igor Dodon să nu voteze pentru reducerea atribuţiilor preşedintelui ţării.

Iniţiativa legislativă a socialiştilor, semnată de Grigore Novak şi Vasile Bolea, vine după ce în vara anului 2019, tot socialiştii, alături de Blocul ACUM (condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase) au votat pentru revenirea SIS-ului în subordinea Preşedinţiei, idee promovată insistent la acea vreme de Igor Dodon, care îşi dorea cu orice preţ ca SIS-ul să treacă sub controlul Preşedinţiei.

Igor Dodon avea dreptate într-o oarecare măsură, deoarece SIS-ul fusese scos din subordinea Preşedinţiei, în decembrie 2016, odată ce el a câştigat alegerile prezidenţiale. Atunci, majoritatea parlamentară, controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, a vrut să-l lipsească pe Igor Dodon de anumite atribuţii pentru a reduce din influenţa acestuia din funcţia de şef de stat şi l-a lipsit de posibilitatea de a controla SIS-ul şi Serviciul Protecţie şi Pază de Stat.

Atât SIS, cât şi SPPS au revenit sub controlul Preşedinţiei, în vara anului 2019, când Vlad Plahotniuc a pierdut guvernarea, iar la putere au venit socialiştii cu Blocul ACUM. Una din înţelegerile alianţei de guvernare, la insistenţa socialiştilor, era ca să voteze în Parlament ca SIS şi SPPS să treacă în subordinea Preşedinţiei, adică a lui Igor Dodon.

Acum, când Igor Dodon a pierdut alegerile prezidenţiale, socialiştii încearcă să treacă SIS-ul sub control parlamentar, motivând prin faptul că Moldova e stat parlamentar şi e mai corect ca şi SIS să fie în subordinea Parlamentului. Prin urmare, socialiştii propun ca şeful SIS să fie numit în funcţie de Parlament, pe un termen de cinci ani, şi nu de Preşedinţie.

Cu alte cuvinte, Igor Dodon nu vrea să-i lase Maiei Sandu un instrument atât de important cum este SIS-ul şi încearcă să o lipsească de atribuţia de a controla această instituţie, la fel cum a procedat Vlad Plahotniuc în raport cu Igor Dodon, în 2016, atunci când Dodon câştigase alegerile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite