
Cetăţenii Republicii Moldova merg la vot duminică, 24 februarie, pentru a alege Parlamentul de la Chişinău pentru următorii patru ani. Scrutinul va decide dacă Republica Moldova va continua parcursul proeuropean sau va întoarce faţa spre Rusia.
Rezultate preliminare Alegeri Republica Moldova
UPDATE 21.40 Premierul Pavel Filip a declarat că alegerile au fost libere şi corecte şi că acele încălcări depistate nu vor influenţa rezultatul alegerilor, Filip a subliniat că la secţiile de votare de peste hotarele alegerile s-au desfăşurat „impecabil”.
UPDATE 21.10 Maia Sandu a declarat că alegerile nu au fost libere şi corecte.
UPDATE 21.00 Secţiile de votare au fost închise. La vot s-au prezentat 1.447.221 de cetăţeni, ceea ce a constituit 49,1% din alegători. La alegerile din 2014 au votat 57% din cetăţeni, iar la cele prezidenţiale din 2016 s-au prezentat la urnele de vot 53,4%.
UPDATE 20.55 Poliţia a depistat circa 140 de pretinse încălcări electorale.
UPDATE 20.05 Preşedinta CEC, Alina Russu, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că transportarea organizată la secţia de votare nu este interzisă, însă cazurile semnalate vor fi documentate pentru a vedea dacă nu au existat tentative de corupere a alegătorilor sau de influenţare a votului.
UPDATE 20.00 PDM a sesizat din nou CEC, afirmând că Blocul ACUM a încălcat legislaţia atunci când eurodeputatul român Siegfriend Mureşan a îndemnat moldovenii să voteze Blocul ACUM.
UPDATE 18.25 Peste 1 milion şi 323 de mii de cetăţeni au votat până la această ori, adică 45% din alegători.
UPDATE 16.50 Maia Sandu a declarat că Blocul ACUM nu va recunoaşte rezultatele alegerilor din circumscripţiile din Transnistria.
UPDATE 16.40 Preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, le-a transmis foştilor săi colegi care au trecut la Blocul ACUM că ar putea să nu se bucure prea mult, pentru că există riscul alegerilor anticipate.
UPDATE 15.30 Poliţia a verificat peste 50 de cazuri de pretinse încălcări electorale şi a amendat zeci de şoferi pentru transportare ilicită a călătorilor spre secţiile de votare.
UPDATE 15.10 Lidera Socialiştilor, Zinaida Greceanîi a votat pentru ca Moldova să-şi păstreze statalitatea şi independenţa.
UPDATE 14.50 Puţin peste 1 milion de moldoveni au votat până la această oră, ceea ce constituie aproape 35% din alegători.
UPDATE 13.35 Imagini video incredibile. Mii de locuitori ai Transnistriei stau la coadă pentru a vota în alegerile de la Chişinău. Potrivit unor informaţii, aceştia votează contra unei sume de 20 de dolari. Fiind întrebaţi despre opţiunile politice, mulţi dintre aceştia nu cunoşteau absolut nimic despre situaţia de la Chişinău.
UPDATE 13.00 Ilan Şor, liderul Partidului Şor, a votat pentru ca bugetul R.Moldova să crească de 3,5 ori, ca cel de la Orhei.
UPDATE 12.40 PDM a sesizat CEC pe motiv că Andrei Năstase ar fi făcut agitaţie electorală în incinta secţiei de votare, fapt interzis de legislaţie.
UPDATE 12.00 Igor Dodon a votat. Preşedintele ţării a declarat că oamenii au şansa să schimbe lucrurile în bine începând cu ziua de mâine, 25 februarie. El i-a îndemnat pe alegători să iasă la vot şi să nu le fie frică de şantajul şi intimidările la care aceştia ar fi fost supuşi, referindu-se în special la angajaţii instituţiilor de stat.
Deşi democraţii lui Vlad Plahotniuc au sesizat CEC privind faptul că Socialiştii ar fi plătit alegătorii din Transnistria ca aceştia să iasă la vot şi să voteze pentru PSRM, Igor Dodon, dimpotrivă, a dat vina pe democraţi şi a afirmat că în spatele sutelor de oameni care vin organizat şi contraplată din Transnsitria ca să voteze în alegerile parlamentare ar sta PDM.
Şeful statului a anunţat că până la ora 11.30 au votat 10.000 de locuitori ai Transnistriei.
UPDATE 11.40 PDM s-a adresat la CEC cu o sesizare în care acuză Socialiştii lui Igor Dodon de faptul că oferă bani alegătorilor din Transnistria pentru ca aceştia să voteze candidatul socialist şi PSRM.
UPDATE 11.20 Copreşedinta Blocului ACUM, Maia Sandu, a votat. Ea susţine că Blocul ACUM are toate şansele să obţină victoria la parlamentare şi a reiterat că orice alianţă cu PDM, PSRM sau Partidul Şor este exclusă.
UPDATE 11.00 În presă au apărut informaţii că sute de oameni din Transnistria sunt aduşi cu autocarele organizat la vot pe malul drept al Nistrului. Conform unor informaţii, alegătorii respectivi sunt remuneraţi cu câte 20 de dolari.
Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat că „structurile paramilitare de la Tiraspol, într-o strânsă legătură cu structurile criminale ale lui Plahotniuc au asediat iarăşi Moldova”.
UPDATE 10.15 Copreşedintele Blocului ACUM, Andrei Năstase, a declarat că a votat pentru schimbarea lucrurilor în bine în Republica Moldova şi a îndemnat oamenii să iasă masiv la vot pentru a oferi opoziţiei o majoritate parlamentară: „Nu vom face nicio alianţă cu hoţii, vporbesc despre Şor, Dodon şi Plahotniuc”.
UPDATE 10.10 Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a votat pentru ca „Moldova să nu mai nimerească pe mâinele partidelor de opoziţie incompetente”.
UPDATE 9.25 Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a votat. Democratul a declarat că îşi doreşte ca formaţiunea sa să obţină cât mai multe voturi pentru a putea forma o majoritate parlamentară proeuropeană. Candu a spus că PDM este deschis pentru negocieri cu forţele proeuropene care vor accede în Parlament.
UPDATE 9.00 La această oră au votat 4% din alegători - 115.000 de voturi.
UPDATE 8.50 Premierul Pavel Filip a votat. El a declarat că are încredere în viitorul Republicii Moldova şi că nu se teme de viitorul ţării, subliniind că reformele iniţiate de Guvernul pe care l-a condus din 2015 trebuie să continue.
UPDATE 8.40 Liderul PL, Dorin Chirtoacă, şi-a exercitat dreptul al vot. Liberalul a declarat că a votat pentru a pune temelia unirea şi a construi România Mare în următorii zece ani.
UPDATE 7.00 S-au deschise secţiile de votare.
Secţiile de votare se deschid la 7.00 şi vor fi închise la 21.00.
În premieră, alegerile parlamentare se vor desfăşura conform sistemului electoral mixt, ceea ce înseamnă că 51 de deputaţi vor fi aleşi pe circumscripţii uninominale şi 50 pe liste de partid.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: