Fundaţia Jamestown: Lecţii de vulnerabilitate energetică şi căutarea unei soluţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vladimir putin

După ce mass-media de pe mapamond, inclusiv publicaţii ca Financial Times, National Interest, au constatat că actuala criză energetică e manipulată de Rusia în scopuri politice, iar exemplul Republicii Moldova devenit o ilustraţie a situaţiei în cauză, Fundaţia Jamestown organizează, în data de 16 noiembrie, un vebinar „Gazpromul împotriva Moldovei. Lecţii de vulnerabilitate şi căutarea unei ieşiri”, transmite IPN.

În prezentarea de anticipare a evenimentului se spune că „Gazprom a provocat recent o criză a aprovizionării cu gaze naturale în Moldova cu reverberaţii internaţionale. Gigantul de stat rusesc al gazelor a acţionat la ordinul Kremlinului pentru a destabiliza noile autorităţi ale Moldovei, orientate spre Occident şi pentru a le extrage concesii politice”.

Organizatorii consideră că „acordul de furnizare a gazelor, semnat pe 29 octombrie, reprezintă o soluţie temporară în condiţiile de reglementare ruseşti, păstrând monopolul Gazprom. Coordonat cu acesta, conglomeratul de stat al Rusiei Inter-RAO UES cvasimonopolizează aprovizionarea cu energie electrică a Moldovei de la uzina transnistreană care operează cu gazul Gazprom. Criza aprovizionării indusă artificial exemplifică utilizarea de către Rusia a poziţiilor sale dominante în furnizarea de energie şi transporturi ca instrumente ale politicii de putere”.

Pintre experţii în securitate energetică de pe ambele maluri ale Atlanticului, care vor discuta despre viitorul relaţiei Moldovei cu Gazprom şi Rusia, prin prisma crizei energetice din Europa, obiectivele regionale ale Moscovei şi situaţia politică din interiorul Republicii Moldova, se numără şi Sergiu Tofilat, ex-consilier pezidenţial de securitate energetică.

Webinarul va avea loc pe platforma ZOOM, în data de 16 noiembrie, începând cu ora 11.00.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite