Deşi există cerere, strugurii fără sâmburi se cultivă pe suprafeţe foarte mici în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Deşi există cerere mare pentru struguri fără seminţe pe piaţa locală şi cea europeană, astfel de soiuri, numite şi aperene, se cultivă pe suprafeţe foarte mici în Republica Moldova, deoarece unele dintre ele, aduse din Italia, America sau Asia Mijlocie, nu sunt rezistente la ger.

Dmitri Mihov, agronom-şef la o gospodărie producătoare de struguri fără seminţe din satul Burlacu, raionul Cahul, a precizat pentru IPN că, din suprafaţa totală de struguri pe care o cultivă, soiurilor fără seminţe le revine doar 5-7%.

Soiurile aperene obţinute la Institutul Naţional al Viei şi Vinului,  chiar dacă sunt mai rezistente la temperaturile joase şi la boli, decât soiurile aduse, „deocamdată, nu au aspectul necesar pentru export”.

Producătorul a menţionat că strugurii fără sâmburi îi cultivă doar pentru experienţă, iar aceştia sunt vânduţi în special cumpărătorilor din Chişinău, Bălţi şi Cahul.

„În lume, soiurile aperene sunt cu 30-50% mai scumpe, faţă de soiurile tradiţionale de struguri. În acelaşi timp, în Republica Moldova preţul strugurilor fără sâmburi este doar cu 10-20% mai mare faţă de strugurii obişnuiţi”, a specificat Dmitri Mihov.

Producătorul spune că a exportat struguri cu seminţe în România, Rusia, Ucraina şi Polonia, dar a încercat să pătrundă şi pe alte pieţe din Europa. „Germania şi Austria au cerinţe mai stricte, din punct de vedere al reziduurilor de pesticide. Producătorii locali de struguri vor trebui să se conformeze acestor cerinţe, dacă vor să-şi extindă pieţele de desfacere”, a subliniat Dmitri Mihov.

Referindu-se la problemele cu care s-a confruntat în anul curent, producătorul de struguri din satul Burlacu, raionul Cahul, a precizat că ploile abundente au cauzat crăparea boabelor, astfel că unele soiuri timpurii nu au fost bune pentru export.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite