Expertul Victor Chirilă: Tensiunile dintre UE şi Rusia vor avea consecinţe grave asupra Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol Sursa Sputnik.md
FOTO simbol Sursa Sputnik.md

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, se declară mai puţin optimist în privinţa viitorului relaţiilor Republicii Moldova cu Federaţia Rusă. Şi aceasta pentru că există mai multe probleme nesoluţionate, persistă o neîncredere, iar tensionarea relaţiilor Rusiei cu Uniunea Europeană nu favorizează Republica Moldova.

Potrivit lui, „când doi elefanţi se luptă, suferă iarba”. Expertul menţionează că, în contextul acestei tensionări, şi asupra Republicii Moldova vor exista consecinţe negative. Rusia va fi mai puţin dornică să rămână indiferentă sau neutră în contextul luptelor politice şi geopolitice ale forţelor politice de la Chişinău şi fără îndoială va lua partea unei forţe politice. Şi acest lucru nu va avantaja agenda de reforme din Moldova. Declaraţiile au fost făcute la dezbaterea publică „Relaţiile tensionate Uniunea Europeană – Federaţia Rusă şi impactul asupra Republicii Moldova”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Directorul APE a declarat că tensionarea relaţiilor UE-FR a început încă în anii 2012-2013 şi a culminat cu anexarea Crimeii, care a fost executată de Rusia pentru a preveni, în special, „ancorarea” Ucrainei şi nu doar a Ucrainei, ci a întregului spaţiu post-sovietic, în spaţiul euroatlantic. În opinia sa, acest lucru nu i-a reuşit Federaţiei Ruse, pentru că Ucraina este mai mult ca niciodată pro-europeană şi pro-atlantică.

Referindu-se la recenta vizită la Moscova a Înaltului reprezentant pentru afaceri externe al UE, Josep Borell, Victor Chirilă precizează că eşecul acesteia nu rezultă din proasta pregătire a vizitei, ci din lipsa de unitate la nivel european, atunci când vine vorba despre poziţia UE faţă de Rusia. Potrivit lui, această vizită a fost susţinută şi de Franţa, şi de Germania, dar alte state, ca cele baltice, s-au pronunţat împotrivă.

„Unul dintre principiile UE referitor la promovarea politicii externe în raport cu Rusia este angajarea selectivă a Rusiei pentru soluţionarea unor probleme de interes comun. În acest sens, oficialul european a fost convins într-o anumită măsură să plece, pentru a folosi această ocazie de a relansa dialogul. Din păcate, pentru el, şi pentru UE, Rusia, în special după otrăvirea opozantului rus, Alexei Navalnîi, şi solicitarea europenilor de a face lumină în acest caz, nu a fost pe placul Moscovei. Respectiv, a fost sesizată dorinţa Rusiei de a se răzbuna şi de a trimite un mesaj foarte clar către UE – de a nu se amesteca în treburile interne, Rusia făcând abstracţie de angajamentele sale internaţionale”, a spus Victor Chirilă.  

„Rusia nu este dispusă acum să dialogheze cu UE, pentru că regimul Putin pune în prim plan stabilitatea sa internă şi este gata să facă orice, chiar să suspende relaţiile cu Uniunea Europeană, pentru a stopa ceea ce numeşte ea „imixtiune” a UE şi în general a Occidentului în treburile interne ale Rusiei”, explică directorul APE.

Victor Chirilă consideră că declaraţiile şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, referitor la o eventuală întrerupere a relaţiilor cu UE, vor fi realizate sau nu în funcţie de duritatea sancţiunilor, pe care le va aplica UE. Însă, el se îndoieşte că vor exista sancţiuni foarte dure.

„Am mari îndoieli că aceste sancţiuni vor fi foarte dure şi vor viza persoane cheie din anturajul domnului Putin sau persoane cheie pe care se ţine regimul lui Putin, la Moscova. Care va fi reacţia Rusiei? Nu cred că se va ajunge la ceea ce a declarat ministrul de externe, Lavrov. Cred că aceste declaraţii au fost concepute ca un semnal, ca un mesaj foarte dur: „fiţi atenţi, evaluaţi bine decizia dumneavoastră”, adresat în special către unele state care sunt flexibile faţă de Rusia. Mai curând acesta a fost un mesaj de intimidare, pentru că ulterior, Kremlinul a încercat să atenueze aceste declaraţii şi a spus că probabil declaraţiile lui Lavrov au fost rupte din context. Mă îndoiesc că vom asista la întreruperea relaţiilor diplomatice dintre UE şi Rusia”, a declarat directorul APE.

Potrivit lui, există mare interes din partea Moscovei, dar şi din partea unor capitale importante din UE de a menţine acest dialog, de care au nevoie pentru a face faţă unor probleme comune. „Însă, fără îndoială, şi Rusia va recurge la sancţiuni. Probabil, va extinde anumite boicoturi pentru produsele europene sau vă extinde lista neoficială a persoanelor care nu a dreptul să intre în Rusia”, a spus el.

Victor Chirilă este de părere că, în urma tensionării relaţiilor dintre UE şi Rusia, în viitorul apropiat, s-ar putea agrava lupta de concepţii din Republica Moldova.

„Or, la Chişinău persistă o confruntare între preşedintele Maia Sandu şi noua alianţă formată dintre Partidul Socialiştilor, Partidul Şor şi acele grupuri parlamentare. Este mai mult decât o confruntarea între anumite forţe politice. Este o confruntare de idei, de concepţii cu privire la viitorul Republicii Moldova, o confruntare geopolitică în termeni de valori. Chiar dacă unora nu le palce, este o realitate. Maia Sandu, PAS, Platforma DA promovează o viziune ancorată în valorile UE, viziune în care statul de drept este chintesenţa ei. Pe când forţele care se opun acestei concepţii – PSRM, în persoana lui Igor Dodon, Partidul Şor, care este fără principii ideologice clar definite, dar e clar că susţine concepţia promovată de Dodon - au o concepţie mai aproape de cea promovată de Federaţia Rusă – valori tradiţionale, un stat de drept la cheremul unui regim politic, care sfidează statul de drept şi drepturile omului”, susţine expertului.

În opinia sa, Federaţia Rusă va încuraja şi mai mult noua alianţă să se menţină la putere, „pentru a controla deciziile politice în Republica Moldova şi desigur pentru a asigura influenţa pe care şi-o doreşte în Republica Moldova. Una din consecinţe grave, în temeni practici, este prelungirea crizei politice din Moldova pentru o perioada indefinită şi, desigur, crearea unor piedici tot mai mari pentru opţiunea pe care o promovează Maia Sandu şi partidele pro-europene.

Potrivit lui Victor Chirilă, pentru a face faţă Rusiei, trebuie, în primul rând, soluţionate problemele de acasă şi anume este necesară construcţia unui stat de drept funcţional, combaterea corupţiei, consolidarea instituţiilor statului şi scoaterea oficialilor corupţi din ele. „Trebuie să scăpăm de acest sentiment de impunitate care domină instituţiile statului, în special în Parlament, în domeniul de afaceri, în instituţii importante de justiţie. Cât va exista acest sentiment de impunitate, va fi greu de consolidat instituţia, societatea, pentru a face faţă presiunilor ce vin dinspre Est”, a mai spus directorul APE.

Dezbaterea publică „Relaţiile tensionate Uniunea Europeană – Federaţia Rusă şi impactul asupra Republicii Moldova”, este ediţia a 172-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite