Experţi: Contractul semnat pe 5 ani între Moldova şi Gazprom amână implementarea pachetului energetic III

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia - Moldova drapel FOTO Sputnik.md

Experţii în domeniul energetic anticipează o amânare a implementării pachetului energetic III după ce Republica Moldova s-a angajat în faţa Gazprom să-şi achite datoriile istorice, după realizarea unui audit independent, notează IPN.

Potrivit experţilor, concernul rus s-ar fi asigurat ca până la lichidarea deplină a datoriilor, compania Moldovagaz să nu poată fi reorganizată, fapt ce ar împiedica venirea unor noi furnizori de gaze naturale pe piaţa din Republica Moldova.

Potrivit protocolului negocierilor, publicat de Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, „se interzice reorganizarea Moldovagaz până la restituirea completă a datoriilor faţă de Gazprom”. Un alt punct al protocolului prevede că „acordul privind achitarea datoriilor urmează să fie semnat pe perioada de 5 ani”. Potrivit experţilor, cele două puncte ale contractului induc ideea unei amânări a pachetului energetic III.

„Odată cu apariţia furnizorilor de gaz importanţi din regiune se pune în pericol recuperarea acestor datorii şi reprezintă un risc pentru Gazprom, de asta şi a fost indicată această condiţie. Pe de o parte, este regretabil că se amână implementarea pachetului energetic III, dar nici nu văd cum ar putea veni alţi furnizori acum. Pe de altă parte, pe plan regional, nici nu există furnizori care ar putea face concurenţă Gazprom-ului, iar proiectele regionale care se dezvoltă tot depind de gazele naturale din Federaţia Rusă. Nu cred că în 3-4 ani vor fi create condiţiile ca în Republica Moldova să existe o piaţă veritabilă. Acest termen de 5 ani oferă timp Republicii Moldova să-şi rezolve problema datoriilor”, a spus expertul în domeniul energetic Ion Muntean, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, potrivit specialiştilor, prin interdicţia expresă a reorganizării Moldovagaz, concernul rus s-a asigurat că Republica Moldova nu-şi va ignora datoriile. Dacă pachetul energetic III ar fi implementat, Gazprom ar pierde monopolul de pe piaţa Republicii Moldova, scenariu imposibil în actuala formulă de organizare a Moldovagaz.

„Partea rusă vrea să se asigure că va avea cine să achite datoriile. Este clar că dacă vor fi create condiţii şi vom găsi furnizori de alternativă cu suficiente volume de gaze naturale care pot fi aduse din altă parte decât din Federaţia Rusă, dacă situaţia regională se va schimba, pot fi ajustate aceste prevederi ale contractului. Acum este clar că este vorba despre o măsură de asigurare din partea Gazprom, pentru că era nevoie de recunoaşterea oficială a Republicii Moldova pentru aceste datorii. Exista riscul ca Rusia, în general, să nu-şi recupereze datoriile, dacă, ipotetic, ar fi existat alte 2-3 surse de gaze naturale. Nici acum nu este sigur că vor fi recuperate aceste datorii, dar acum Rusia măcar are o asumare de răspundere din partea Republicii Moldova”, a spus expertul în domeniul energetic Sergiu Ungureanu.

Potrivit contractului dintre Moldovagaz şi Gazprom, până la 1 mai 2022, cele două entităţi vor semna un acord de reglementare a datoriei Moldovagaz pe un termen de cinci ani. De asemenea, Republica Moldova va organiza un audit pentru a stabili cum s-au format datoriile istorice şi cine se face vinovat de acumularea lor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite