Dodon, despre revenirea lui Usatîi în Moldova: Nu mă tem de concurenţă politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a declarat că de situaţia lui Renato Usatîi ar trebui să se preocupe o justiţie independentă. Totuşi, preşedintele a subliniat că este foarte straniu că Renato Usatîi a decis să se întoarcă în Republica Moldova anume acum, când „justiţia încă este sub controlul lui Plahotniuc”.

Igor Dodon a menţionat, în cadrul unei ediţii speciale la postul de televiziune NTV-Moldova, că va urmări foarte atent ceea ce se întâmplă în cazul revenirii lui Renato Usatîi în Moldova. 

Şeful statului a spus că nu se teme de concurenţă politică. Totodată, el a accentuat că nu exclude că rolul lui Usatîi ar putea acela de a provoca destabilizarea situaţiei în ţară.

Liderul formaţiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a revenit duminică, 16 iunie, în Moldova, după ce timp de trei ani s-a aflat la Moscova, fiind dat în urmărire naţională într-un dosar penal. Imediat ce a ajuns la frontieră, la punctul vamal Sculeni, unde a fost întâmpinat de sute de simpatizanţi, politicianul a fost reţinut şi escortat la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). 

Renato Usatîi a fost eliberat, după câteva ore de audieri. Procurorii au anulat mandatul de arest. Usatîi a declarat că este nevinovat, iar procurorii nu aveau probe pentru a-i elibera mandatul de arestare.

Prim-ministra Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că eliberarea lui Renato Usatîi ridică mari semne de întrebare.

Inspectoratul General de Poliţie a precizat că lui Renato Usatîi „i se vor aplica prevederile celor mai recente decizii ale instanţelor de judecată din Republica Moldova”, adică 30 de zile de arest în Penitenciarul nr.13 din Chişinău, conform ultimii decizii din 24 octombrie 2016, însă procurorii au decis să-i anuleze mandatul de arestare pe numele lui Usatîi din lipsă de probe, după ce Usatîi a depus mărturii la întoarcerea în ţară.

Liderul PL, Dorin Chirtoacă, spune că revenirea lui Renato Usatîi în Republica Moldova este un semnal că „Rusia deja l-a trimis pe Usatîi să consolideze stânga prorusă”. Liberalul consideră că e „cinic, agentul Rusiei întră în Republica Moldova, prin România”.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a venit cu previzări în cazul reţinerii şi eliberării lui Renato Usatîi. Procurorii susţin că avocaţii politicianului au înaintat un demers prin care au cerut revocarea măsurii preventive, motivând că Usatîi s-a prezentat benevol, nu se va eschivat de la organul de urmărire penală, a dat declaraţii cu privire la faptele imputate, iar starea sănătăţii este una gravă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite