Deputat PAS: Guvernul va ajuta doar agricultorii şi transportatorii în contextul majorării preţurilor la carburanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Bolea, deputat PAS
Vladimir Bolea, deputat PAS

Guvernul Republicii Moldova va veni cu ajutor pentru categoriile cele mai afectate de majorarea galopantă a preţurilor la carburanţi. Este vorba de agricultori şi transportatori, care vor primi subvenţii din partea statului pentru a împiedica sistarea activităţii lor.

Experţii în domeniul energetic explică majorarea continuă a preţurilor la carburanţi prin imprevizibilitatea de pe piaţa internaţională şi prin faptul că stocurile de carburanţi din Ucraina, considerate ţinte militare, au fost distruse de armata rusă, notează IPN.

Experţii în domeniul energetic explică fenomenul majorării preţurilor la carburanţi prin relaţiile tensionate dintre Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană, după ce mai mulţi reprezentanţi ai blocului comunitar au anunţat că se impune instituirea unui embargo la importurile de gaz şi petrol din Federaţia Rusă. De asemenea, Republica Moldova este victimă colaterală a războilui din Ucraina, unde au fost distruse o mare parte din stocurile de motorină.

„Există o nervozitate pe pieţele internaţionale şi asta afectează consumatorul din Republica Moldova. Al doilea aspect vizează ruperea lanţurilor logistice care traversează teritoriul Ucrainei, respectiv a fost îngreunat procesul de aducere a produselor petroliere. Nervozitatea a fost generată de ştirile care vizau posibilitatea impunerii unui embargo Federaţiei Ruse, iar în lipsa unei clarităţi cine va substitui aceste volume, preţurile s-au dus în sus. Un eventual embargo din partea Uniunii Europene ar putea crea deficit pe piaţă şi şocuri ale preţurilor. Mai există aspectul logistic al acestei probleme. Rezervele de motorină din Ucraina devin ţinte militare, deci dincolo de faptul că este vorba despre o creştere de consum, sunt afectate foarte multe stocuri”, a spus expertul în domeniul energetic Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Şi guvernaţii explică majorarea preţurilor la carburanţi prin faptul că o parte din volumele produselor petroliere importate sunt din Ucraina. Reprezentanţii puterii spun că statul va veni cu ajutor doar pentru cele mai afectate categorii.

„30% din produsele petroliere importate erau de pe piaţa estică. Ce ţine de reducerea TVA şi accizei, trebuie să înţelegem că la motorină acciza este 2,9 lei, TVA este 20% de la preţul cu tot cu acciză, dacă TVA ar fi redusă la zero, efectul va fi pentru o singură zi, pentru că creşterile au loc în fiecare zi. Dar va crea o gaură în bugetul ţării. Dar măsurile trebuie să fie ţintite, pentru agricultori şi transportatori. Singura modalitate de ajutor al agricultorilor din Uniunea Europeană este compensarea accizei. Motorina s-a scumpit, de acord, dar trebuie să spunem că în septembrie anul trecut floarea-soarelui costa 6 lei 50 de bani, acum preţul este 18 lei”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

Expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu recomandă autorităţilor să ia în considerare suspendarea accizei la produsele petroliere, în special, pentru agricultori, pentru a nu periclita activităţile de prelucrare a câmpurilor.

„Este adevărat, creşterea preţurilor este o tendinţă europeană. În aceste condiţii de incertitudine şi de război în vecinătate trebuie să ţintim segmentele economice pe care statul le poate ajuta şi este vorba despre agricultori, care deja au început lucrările. Aici ar putea fi luată decizia întârzierii plăţii unor impozite şi de a suspenda accizele la produsele petroliere de care au nevoie. S-a menţionat că asta va crea o gaură în buget, dar dacă agricultorii îşi vor sista munca asta va face o gaură în buget şi mai mare”,  a spus expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

Pentru astăzi ANRE a stabilit un preţ de 26,68 lei pentru un litru de benzină, în creştere cu 99 bani şi un preţ de 25,02 lei pentru un litru de motorină, în creştere cu 1,91 lei. Este cea mai mare majorare a preţurilor la carburanţi înregistrată într-o singură zi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite