Conducerea CNPF, demisă in corpore de Parlamentul R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Moldova

Membrii Consiliului de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare au fost revocaţi in corpore. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în plenul Parlamentului după audierea raportului anual al CNPF pentru anul 2020, la propunerea Comisiei economie, buget şi finanţe, transmite IPN.

După audierea raportului CNPF, dar şi după runda de întrebări răspunsuri, care a durat în jur de trei ore, Comisia economie, buget şi finanţe şi-a prezentat raportul. 

„Atât pe parcursul anului 2020, cât şi în perioada anterioară, CNPF a dat dovadă de o incapacitate de a îmbunătăţi situaţia pe piaţa financiară nebancară, manifestându-se printr-o exercitarea insuficientă, tardivă şi inadecvată a atribuţiilor sale. Acest lucru a generat mai multe efecte nefaste pe piaţa financiară nebancară şi a rezultat în degradarea acesteia, confirmată prin cifre”, a declarat preşedintele Comisiei, deputatul Dumitru Alaiba.

În raportul prezentat se mai menţionează că CNPF nu a întreprins acţiuni sau a întreprins acţiuni tardive, inclusiv în ceea ce ţine de piaţa asigurărilor. De asemenea, a fost criticată şi reglementarea organizaţiilor de creditare nebancară. Comisia a constatat că, pe zi ce trece, calitatea acestor împrumuturi degradează. La fel, este în creştere supra-îndatorarea cetăţenilor, iar unele organizaţii admit abuzuri.

În luarea sa de cuvânt, deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Oleg Reidman, a declarat că raportul prezentat nu are nimic în comun cu o analiză constructivă şi cu o încercarea de a soluţiona problemele existente. Ba dimpotrivă, ceea ce are loc în plen aminteşte o execuţie. Potrivit lui, nu se face nici o trimitere la prevederile legale, cu excepţia articolelor invocate pentru demitere.

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Radu Marian, a menţionat în luarea sa de cuvânt că CNPF răspunde de piaţa financiară şi există foarte multe întrebări faţă de această entitate. „De ce s-a tolerat acordarea acelor împrumuturi de către companiile de asigurări către companii off-shore fără activitate? De ce nu s-a intervenit atunci când aceste împrumuturi abuzive ameninţau întreg sistemul? De ce CNPF nu a denunţat presiunile politice? Da ce CNPF refuză să recunoască că există probleme sistemice în domeniul împrumuturile nebancare? Au fost prea multe inacţiuni, care din păcate au dus la crize pe piaţă”, a mai spus Radu Marian.

Pentru revocarea membrilor Consiliului de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare au votat 54 de deputaţi PAS. Deputaţii din BCS şi cei din Partidul politic Şor nu au votat.

Din Consiliul de Administraţie al CNPF fac parte: Valeriu Chiţan – preşedinte, Nina Dosca – vicepreşedinte, Iurie Filip – vicepreşedinte, Victor Captari şi Viorel Miron – membri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite