Ce spune Natalia Gavriliţa despre consecinţele economice asupra Moldovei provocate de războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavrilita

Războiul din Ucraina are efecte economice şi asupra Republicii Moldova. În special, acestea sunt legate de importul produselor sau a materiei prime din Ucraina sau cu tranzitarea acestei ţări. Într-o conferinţă de presă, premierul Natalia Gavriliţa a declarat că, pentru a contribui la reorientarea importurilor, au fost luate mai multe decizii, cum ar fi certificarea automată pentru produsele care vin din Uniunea Europeană.

Fără să mai fie necesară certificarea de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, transmite IPN.

De asemenea, s-au luat decizii pentru a facilita comerţul prin portul Constanţa (România). Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a discutat cu partenerii externi despre acceptarea standardelor pentru containere, ca să fie facilitat fluxul din Uniunea Europeană. „Această reorientare depinde de capacitatea companiilor de a importa. Sunt companii care sunt reţele internaţionale mari, cu o capacitate de a se reorienta mai rapid. Şi trebuie să treacă ceva timp pentru ca şi celelalte companii să se reorienteze”, a remarcat Natalia Gavriliţa.

În condiţiile întreruperii exportului spre Ucraina şi spre Federaţia Rusă, se analizează care ar fi posibilitatea pe termen lung de reorientare a materiei prime. Natalia Gavriliţa a adăugat că o săptămână nu este suficientă pentru a face prognoze privind sectoarele economiei care vor fi cele mai afectate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite