BCS propune micşorarea accizelor şi a TVA pentru carburanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Petru Burduja
Deputatul Petru Burduja

Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor a înregistrat în Parlament un proiect de lege care are drept scop ameliorarea impactului negativ asupra persoanelor fizice şi juridice, prin reducerea preţului la accize pentru produsele petroliere de bază cu 50% şi instituirea scutirii de TVA cu drept de deducere la benzină şi motorină. Totodată, proiectul de lege propune reducerea cotei TVA aplicate la gazele naturale de la 8 la 4 procente.

Anunţul a fost făcut de către deputatul BCS, vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţare, Petru Burduja, pe reţelele de socializare.

“Aceste măsuri sunt aşteptate de către întreaga populaţie a ţării, inclusiv agenţii economici cu care a fost consultat proiectul de lege. Impactul legii va fi imediat şi va fi resimţit de o bună parte din cetăţeni, care vor procura benzina şi motorina la un preţ cu până la 8 lei per litru mai puţin. Astfel, acest set de măsuri va contribui atât la susţinerea directă a populaţiei prin diminuarea cheltuielilor suportate de posesorii de autovehicule, cât şi va stimula în mod pozitiv economia autohtonă. Este şi o măsură de susţinere a transportatorilor naţionali, pentru a nu scumpi călătoriile interurbane. De asemenea, este o gură de aer pentru sectorul agricol, dar şi pentru alţi producători autohtoni, care, urmare a micşorării preţurilor, vor avea posibilitatea să ofere pe piaţă un produs competitiv din punct de vedere a formării costurilor. În final, este un proiect de lege pozitiv pentru economia ţării şi pentru bunăstarea cetăţenilor noştri”, a scris Burduja.

Precizăm că de la începutul acestui an, un litru de benzină s-a scumpit cu aproape 6 lei, iar un litru de motorină costă cu 9 lei mai mult.

“Situaţia gravă neordinară în care se află Republica Moldova necesită primirea unor decizii de urgenţă, tot cu caracter neordinar, din partea autorităţilor centrale, pentru a ajuta cetăţenii noştri şi a salva economia, în mod special, agricultura moldovenească. Atestăm scumpiri fără precedent ale combustibilului, care lovesc grav buzunarele cetăţenilor, dar şi pun în pericol lucrările de primăvară ale agricultorilor. Scumpirea carburanţilor provoacă creşteri în lanţ a preţurilor şi la alte produse, inclusiv pâine, lactate, crupe etc., diminuând astfel puterea de cumpărare, respectiv, calitatea vieţii populaţiei scade dramatic. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul la motorină aproape că s-a dublat. În condiţiile în care multe costuri suportate de fermieri la inputuri au crescut de câteva ori, un preţ foarte înalt la carburanţi şi ulei tehnic ar putea să descurajeze agricultorii să mai prelucreze terenurile sau costul producţiei din roada nouă să fie unul foarte înalt”, a mai scris Burduja.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite