Rusia şi Ucraina, în pragul unui nou război al gazelor

Rusia şi Ucraina, în pragul unui nou război al gazelor

Ucraina şi Rusia în pragul unui nou război al gazelor

Un nou război al gazelor este gata să izbucnească între Rusia şi Ucraina, scrie portalul gazeta.ru, comentând pretenţiile de şapte miliarde de dolari înaintate companiei ucrainene Naftogaz de gigantul rus Gazprom.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sâmbătă, 26 ianuarie 2013, Gazprom a înaintat companiei ucrainene Naftogaz pretenţii de şapte miliarde de dolari. Motivul invocat este faptul că Naftogaz a luat mai puţine gaze, decât prevede contractul de import. Astfel contractul semnat în anul 2010 prevede că Naftorgaz va procura de la Gazprom până la 52 de miliarde de metri cubi pe an, potrivit principiului take-or-pay.

Gazprom consideră că potrivit prevederilor contractuale Naftogaz era obligat să importe cel puţin 41,6 miliarde de metri cubi, indiferent dacă Ucraina are sau nu nevoie de acest metan. În acelaşi timp administraţia Naftogaz respinge pretenţiile Gazprom şi anunţă că a achitat integral valoarea celor 24,9 miliarde de metri cubi de gaze importate de la gigantul rus.

Şantaj ordinar

Experţii ruşi şi ucraineni consideră că Ucraina şi Rusia sunt în pragul celui de-al treilea război al gazelor după anul 2006. Bogdan Sokolovski, expert ucrainean pe probleme de securitate energetică califică pretenţiile Gazprom-ului ca pe un şantaj şi o reacţie la contractele semnate recent cu Shell privind exploatarea mai multor zăcăminte de gaz de şist din Ucraina.

De notat că Ucraina achită în prezent un tarif de 421 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. Un eventual război al gazelor dintre Rusia şi Ucraina ar putea avea efecte catastrofale pentru economia Republicii Moldova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: