Ouăle s-au scumpit cu 4-5 lei

Ouăle s-au scumpit cu 4-5 lei

FOTO sursa cooking.my.panasonic.com

La Piaţa Centrală din Chişinău în ziua de marţi, 18 octombrie, zece ouă puteau fi cumpărate cu 20-25 de lei. Ouăle s-au scumpit în medie cu 2 lei pentru zece bucăţi la producător, iar la consumator ajung să coste cu 4-5 lei mai mult, în funcţie de adaosul comercial aplicat de comercianţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un producător din Pârliţa, Raionul Ungheni, Dmitri Ferfeţchii, spune că vara zece ouă era comercializate cu 14 lei, iar acum se dau cu 2 lei mai scump, adică cu 16 lei. Acesta a explicat că vara producătorii au muncit în pierdere, acum preţul este cât de cât ajustat. Preţul cu care ouăle ajung la consumatori depinde de distribuitori, care aplică adaos comercial.

Un alt producător, Ion Railean din raionul Briceni, afirmă că scumpirea ouălor este motivată de numărul mic de găini.

În opinia lui Nicolae Todorov, producător din Taraclia,  motivele scumpirii este numărul redus de găini şi faptul că oamenii din neputinţă cresc mai puţine păsări. De asemenea, ar fi vorba şi despre scăderea productivităţii odată cu răcirea vremii. Un alt motiv este că producătorii au contracte de export şi sunt nevoiţi să-şi onoreze obligaţiile în volumele asumate, respectiv pentru piaţa locală rămân ouă mai puţine. Cât ţine de preţul final, producătorul a declarat că acesta depinde nu numai de adaosul comercial aplicat de distribuitori, ci de de ambalajul în care sunt comercializate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările