O companie austriacă livrează staţii meteo fermierilor din Republica Moldova

O companie austriacă livrează staţii meteo fermierilor din Republica Moldova

Fermierii au fost instruiţi cum să-şi protejeze livezile şi viile FOTO dai.com

Până în prezent compania austriacă Pessl Instruments GmbH a livrat 40 de staţii meteo iMetos fermierilor din Republica Moldova şi intenţionează să mai livreze alte 160 de staţii până la sfârşitul anului.

86 de participanţi, de la producători de fructe şi struguri, la consultanţi pentru probleme agricole, furnizori de servicii în agricultură, specialişti meteo, savanţi au discutat în cadrul unui seminar despre determinarea momentelor critice pentru protecţia plantelor şi optimizarea irigării cu ajutorul staţiilor meteo moderne.

Acestea asigură un grad înalt de predictibilitate a condiţiilor meteo şi stării mediului (solului, apei, aerului, nivelul radiaţiei solare, etc.) şi permit o reacţie adecvată pentru a reduce dependenţa de hazardurile naturii şi a combate dăunătorii şi bolile plantelor, a declarat în cadrul seminarului Gottfried J. Pessl, directorul general al companiei austriece Pessl Instruments GmbH.

"Agricultura Republicii Moldova, afectată în anii trecuţi de numeroase calamităţi, are un nivel înalt de expunere la riscuri, iar obţinerea unor prognoze veritabile reprezintă provocări majore pentru fermierii moldoveni în contextul schimbărilor climatice globale“, a subliniat Pessl.

Până în prezent compania austriacă a livrat 40 de staţii meteo iMetos fermierilor din Republica Moldova şi intenţionează să livreze alte 160 de staţii până la sfârşitul anului. O staţie de acest fel costă între 3.000 şi 5.000 de euro, poate fi dotată cu până la 80 de senzori şi poate dezvolta modele complexe de evoluţie a stării mediului şi plantelor, datele fiind actualizate peste fiecare 15-60 minute şi transmise producătorilor de fructe, prin internet, în formă de tabele şi diagrame.

Seminarul “Managementul riscurilor în pomicultură şi viticultură cu ajutorul staţiilor meteo” face parte din programului de asistenţă tehnică şi instruire al Proiectului ACED, misiunea căruia este sporirea competitivităţii producătorilor de fructe şi struguri de masă din Republica Moldova, inclusiv prin ajutor la îmbunătăţirea capacităţilor de management şi planificare şi stimularea investiţiilor în agricultura de valoare înaltă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările