Ţările care provoacă cel mai mare deficit comercial Republicii Moldova: Ucraina, China şi România sunt în frunte

Ţările care provoacă cel mai mare deficit comercial Republicii Moldova: Ucraina, China şi România sunt în frunte

Ucraina provoacă cel mai mare deficitîn comerţul extern al Moldovei

Exporturile Republicii Moldova au crescut cu circa 11% în anul 2013, dar avansul, deocamdată, nu modifică din temelii pieţele, iar importurile sunt de 2,5 ori mai mari. Anul trecut deficitul comercial s-a majorat cu 1,4% şi a ajuns la circa 3,1 miliarde de dolari

Ştiri pe aceeaşi temă

Principalele ţări cu care Republica Moldova înregistrează deficit comercial se menţin pe poziţii.

Datele statistice arată că în anul 2013 Ucraina a rămas ţara cu care avem cel mai mare deficit comercial - circa 518 milioane de dolari, cu 10% mai mult decât în 2012.

Saltul se datorează în special creşterii cu peste 76% a importurilor de curent electric din această ţară.

Deficitul comercial cu China a crescut şi 16% şi a ajuns la 472 de milioane de dolari. De notat că Republica Moldova exportă în China de circa 100 de ori mai puţine mărfuri decât importă.

A treia ţară în top este România deficitul comercial cu care s-a majorat în 2013 cu circa 17% şi a ajuns la 309 milioane de dolari, depşind astfel Germania şi Turcia.

Următoarele poziţii sunt ocupate de Germania şi Turcia, deficitul comercial cu care s-a diminuat în anul 2013 cu 10% şi respectiv 24%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările