Banca Mondială acordă suport pentru companiile afectate de criza COVID-19

Banca Mondială acordă suport pentru companiile afectate de criza COVID-19

Banca Mondială îşi propune să susţină Guvernul Republicii Moldova în implementarea unor măsuri fiscale importante de atenuare a riscurilor pentru a ajuta companiile moldoveneşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba despre pachetul de asistenţă care restructurează proiectul în derulare de 15 milioane dolari „Modernizarea Administraţiei Fiscale”. Susţinerea vine în condiţiile în care pandemia COVID-19 a dus la o reducere drastică a activităţii economice în Moldova, companiile şi afacerile confruntându-se cu constrângeri financiare grave pentru a-şi continua activitatea, achita salariile şi îndeplini obligaţiunile fiscale, transmite IPN.
 
Într-un comunicat de presă al BM, se menţionează că restructurarea dată va ajuta Guvernul Republicii Moldova să implementeze măsuri importante de facilităţi fiscale, care vor susţine continuitatea afacerilor şi nivelul de ocupare a forţei de muncă în contextul pandemiei COVID-19. Proiectul va implementa în mod specific programe de subvenţionări fiscale condiţionate pentru a susţine atât supravieţuirea afacerilor, cât şi pentru a proteja ocuparea.
 
Directorul biroului Băncii Mondiale în Moldova, Anna Akhalkatsi, a declarat că restructurarea proiectului „Modernizarea Administraţiei Fiscale” face parte din răspunsul la criza COVID-19 al Grupului Banca Mondială. „Măsura va susţine eforturile Guvernului de a salva mijloacele de trai, menţine locurile de muncă şi va asigura dezvoltarea mai sustenabilă a afacerilor şi crearea locurilor noi de muncă. Ajutorarea companiilor şi instituţiilor financiare să supravieţuiască şocului iniţial al crizei, restructurarea şi recapitalizarea sunt elementul cheie pentru a susţine recuperarea economică şi mobilizarea veniturilor pe termen mai lung”, a notat oficiala.
 
Această restructurare va permite de asemenea Serviciului Fiscal de Stat să achiziţioneze două soluţii software pentru a asigura continuitatea activităţii agenţiei fiscale şi îmbunătăţi prestarea serviciilor pentru contribuabili în circumstanţele de carantină. Soluţiile de tehnologii informaţionale includ un sistem de monitorizare la distanţă pentru inspectorii fiscali şi un soft de protecţie împotriva pierderii datelor. Împreună, aceste soluţii vor permite SFS să continue realizarea funcţiilor care contribuie la îmbunătăţirea conformităţii şi deservirea continuă şi sigură a contribuabililor în cazul repetării pandemiei sau survenirii unor urgenţe similare.
 
Din momentul aderării Moldovei la Banca Mondială, în 1992, peste 1,3 miliarde dolari SUA au fost alocate pentru circa 60 de operaţiuni realizate în ţară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active cu un angajament total de 603,1 milioane dolari SUA.
 
Portofoliul contractat al IFC (Corporaţia Financiară Internaţională) pentru Moldova este de 2,25 milioane de dolari SUA (2,25 milioane de dolari SUA în sold). Portofoliul dat constă din 28% împrumuturi şi 72% capital propriu. Iar Agenţia Multilaterală de Garantare a Investiţiilor a oferit garanţii de circa 14,7 milioane de dolari. Ambele instituţii sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările