Voronin i-a oferit lui Marian Lupu 10 milioane de dolari pentru a se reîntoarce în PCRM

Liderul Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin, i-a propus lui Marian Lupu zece milioane de dolari pentru a încheia o alianţă politică în 2009, potrivit unei note  diplomatice a ambasadei americane la Chişinău, dezvăluită de WikiLeaks.org.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ambasada americană la Chişinău raportează o întâlnire surprinzătoare, în 8 septembrie 2009, între liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, şi Vladimir Voronin.

Acesta din urmă l-a invitat pe Marian Lupu cu o zi înainte în propria locuinţă pentru a-i face propunerea de a forma o coaliţie de centru-stânga cu el ca şef al statului şi Voronin preşedinte al Parlamentului, se arată în nota publicată de publicaţia franceză Le Monde.

Marian Lupu a părăsit PCRM în iunie 2009.

Conform documentului, Lupu a refuzat oferta. Ulterior, Voronin i-a propus 5 milioane de dolari, cu condiţia să accepte să se alăture PCRM, ofertă pe care acesta a refuzat-o din nou. Atunci, Voronin i-a oferit 10 milioane de dolari.

Citește aici cum s-a încercat cumpărarea de către Vladimir Voronin a votului liderului Alianței ”Moldova Noastră”, Serafim Urechean

Marian Lupu a formulat o contrapropuenre, sugerându-i lui Voronin să obţină cele 8 voturi necesare pentru alegerea sa în Parlament, în schimbul imunităţii acordate lui şi familiei sale. Marian Lupu a povestit scena ambasadorului american.

Însă, diplomatul a auzit şi o altă variantă, de la Valdimir Voronin, în 14 septembrie 2009. Acesta a confirmat două întâlniri cu liderul Partidului Democrat şi propunerea sa reînnoită de coaliţie.

Potrivit lui Voroni, Lupu părea "pierdut", dar a declarat că nu poate accepta o asemenea ofertă, povesteşte ambasadorul într-o notă publicată la 16 septembrie 2009.

Liderul comunist nu a recunoscut că i-a propus mită lui Lupu, dar la o întrebare a ambasadorului cu privire la discuţia avută, liderul comunist a râs zgomotos, a făcut grimase şi un gest cu degetele mari ridicate, ceea ce se traduce printr-o confirmare tăcută "că ştie că se ştie".

Voronin a apreciat că Lupu se află sub influenţa unei "puteri externe", potrivit ambasadei, dar fără să ştie dacă este vorba despre "Rusia, România sau SUA".

Marian Lupu a făcut o vizită secretă la Moscova, în 12 august, trecând prin Budapesta, unde s-a cazat la un hotel, condus de doi bărbaţi a căror identitate nu a dezvăluit-o. Întâlnirea pare un interviu pentru angajare, în care a fost evaluat din punct de vedere psihologic şi politic, a povestit el ambasadorului american, care scrie la 14 august: Lupu a fost supus unei serii de întrebări pentru a stabili poziţia sa în privinţa unor probleme cum ar fi imunitatea lui Voronin, neutralitatea R.Moldova şi şcolile rusofone din R.Moldova.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările