Un teren de 8 hectare a fost atribuit pentru construirea unui crematoriu la Chişinău

Un teren de 8 hectare a fost atribuit pentru construirea unui crematoriu la Chişinău

FOTO Arhivă

Un teren de 8 hectare a fost atribuit de către Consiliul Municipal Chişinău întreprinderii „Combinatul Servicii Funerare” pentru viitorul crematoriu, în apropierea cimitirului Sfântul Lazăr. Directorul întreprinderii, Ludmila Boţan, a declarat că tot mai mulţi chişinăuieni îşi doresc să existe şi aici posibilitatea incinerării defuncţilor. Proiectul ar costa cel puţin un milion de euro, dar nu a fost făcut un studiu cu estimarea cheltuielilor.

Potrivit Ludmilei Boţan, zilnic un număr de până la 30 de persoane se interesează de procedura de incinerare. Sunt atât agnostici, cât şi reprezentanţi ai diferite confesiuni religioase, printre ei şi creştini ortodocşi (chiar dacă incinerarea este o practică necreştină, n.r.). „Mulţi din cei care văd cât de tensionată este situaţia legată de înmormântări, decid să meargă în România sau în Ucraina să incinereze persoana decedată şi apoi să îngroape doar cenuşa”, a spus Ludmila Boţan. Şi factorul financiar uneori poate fi determinant, or serviciile de incinerare sunt mai ieftine decât cele de înmormântare.
 
Ludmila Boţan a mai spus că nu au fost făcute încă estimări cât ar costa construcţia unui crematoriu la Chişinău. Acum doi ani, deschiderea Crematoriului de la Cluj-Napoca, România, a costat un milion de euro.
 
Pentru a ajunge la un crematoriu în ţările vecine procedura este anevoioasă. Este nevoie de certificatul de deces în limba română, cu traducere în ucraineană dacă se merge în Ucraina. Şi la vamă sunt cerute mai multe documente, unele autentificate notarial.  Sicriul se sudează în zinc. „Sunt o mulţime de proceduri care trebuie respectate. Şi drumul necesită cheltuieli suplimentare. Indiferent de convingerile religioase pe care le au, totuşi unii oameni aleg să facă acest lucru. Dacă ar fi un crematoriu aici pe loc, ar fi mai uşor ”, a spus Ludmila Boţan.
 
De la începutul anului, în Chişinău au fost îngropate 40 de urne cu cenuşa defuncţilor incineraţi. Combinatul Servicii Funerare lucrează asupra proiectului viitorului crematoriu, pe care îl va prezenta CMC pentru aprobare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările