
Svetlana Ceaus, soţia judecătorului ucrainean care a fost răpit, pe 3 aprilie, în centrul Chişinăului, de câţiva indivizi înarmaţi, susţine că soţul ei a fost răpit pentru că a refuzat să continue procesul de obţinere a azilului politic în R. Moldova şi pentru că intenţiona să revină în Ucraina, unde ar fi trebuit să depună mărturii împotriva oamenilor lui Alexandr Gronovskii, persoană apropiată de ex-preşedintele Petro Poroşenko.
Svetlana Ceaus, care se află din 2016 la Chişinău, a sugerat într-un interviu pentru presa din Ucraina că Nicolai Ceaus a fost răpit de oamenii fostului preşedinte Petro Poroşenko, persoane care au exercitat mai mult timp presiune asupra judecătorului, exprimată inclusiv prin ameninţări, ca dânsul să continue procesul de obţinere a azilului politic în Moldova, cu scopul ca să nu mai revină în Ucraina.
Svetlana Ceaus a dat de înţeles că soţul ei este o persoană foarte incomodă pentru unii oameni apropiaţi de Poroşenko, pentru care anterior Nikolai Ceaus ar fi lucrat şi ca rezultat ar deţine mai multe informaţii compromiţătoare. Din această cauză, prezenţa în Ucraina a judecătorului nu este dorită.
Mai mult, ministrul de Interne, Pavel Voicu, a comunicat luni, 5 aprilie, că indivizii înarmaţi care l-au răpit pe judecător, în plină zi, sunt cetăţeni străini, iar ceea ce a avut loc este o infracţiune.
Ministrul nu a precizat ţara de origine persoanelor implicate în răpirea judecătorului, însă cel mai probabil aceştia sunt ucraineni, deoarece, potrivit ministrului, MAI deţine informaţia precum că indivizii respectivi au intrat în Republica Moldova din direcţia Ucrainei, iar imediat ce l-au răpit pe Ceauş au părăsit Moldova traversând frontierea cu Ucraina. În plus, Pavel Voicu spune că oamenii legii au ridicat documente în limba ucraineană.
Ministrul a comunicat că a fost deschis un dosar penal pe acest caz, iar o persoană a fost reţinută. Potrivit lui, oamenii legii depistat autovehiculul implicat în răpire, au fost ridicate documente şi mai multe amprente.
„Sunt suficiente probe că această crimă a fost comisă de către cetăţeni străini veniţi din Ucraina. Cetăţenii au părăsit ţara în Ucraina”, a spus Voicu. Ministrul speră că organele de drept din Ucraina vor oferi mai multe detalii pe acest caz.
Serviciul de Informaţii şi Securitate a negat că a fost implicat în răpirea judecătorului ucrainean.
Preşedintele Maia Sandu a declarat că este inadmisibil ca oamenii să fie răpiţi şi să fie duşi într-o direcţie necunoscută. Şeful statului a cerut SIS şi MAI să elucideze acest caz.
Judecătorul ucrainean Nicolae Ceauş (54 de ani), dat în urmărire de autorităţile de la Kiev pentru luare de mită (150.000 de dolari) şi care se ascunde din 2016 de justiţia ucraineană în Republica Moldova, a fost răpit sâmbătă, 3 aprilie, în centrul Chişinăului, de către indivizi înarmaţi şi dus cu un microbuz într-o direcţie necunoscută. Momentul răpirii a fost surprins de către un martor.
Avocatul judecătorului ucrainean, Iulian Balan, a precizat că Nicolae Ceauş încearcă să obţină azil politic în Republica Moldova, iar cererea se examinează de către instanţele judecătoreşti ale Republicii Moldova.
Poliţia a confirmat că a fost sesizată cu privire la răpirea lui Nicolae Ceauş de către trei indivizi. Oamenii legii au comunicat că întreprind toate măsurile necesare pentru a stabili toate circumstanţele. Totodată, pe acest caz a fost pornit un dosar penal.
Nicolae Ceauş este considerat ca fiind un judecător apropiat ex-preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, cel care şi l-ar fi ajutat să fugă în Republica Moldova, unde s-a bucurat de protecţia oligarhului Vlad Plahotniuc, care la fel era în relaţii bune cu Petro Poroşenko.
În cadrul vizitei oficiale a Maiei Sandu la Kiev, preşedintele Vololdimir Zelenski a abordat şi subiectul extrădării judecătorului ucrainean.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: