Scrutin: PLDM şi PL exclud orice alianţă postelectorală cu Partidul Comuniştilor

Scrutin: PLDM şi PL exclud orice alianţă postelectorală cu Partidul Comuniştilor

Vineri, 26 noiembrie, a fost ultima zi în care partidele înscrise în cursa electorală au putut să facă agitaţie electorală

Vineri, 26 noiembrie, a fost ultima zi în care, potrivit legislaţiei, partidele înscrise în cursa electorală au putut să facă agitaţie electorală. Liderii mai multor partide au făcut astăzi totalurile campaniei, au îndemnat persoanele cu drept de vot ca la 28 noiembrie neapărat să participe la votare şi să aleagă un viitor demn pentru Republica Moldova, fiecare aducând argumente în favoarea partidului pe care îl conduce. Mâ

Ştiri pe aceeaşi temă

„La actualele alegeri nu există posibilităţi de fraudare a rezultatelor scrutinului", a declarat premierul Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). El a îndemnat alegătorii ca atunci când vor intra în cabina de vot să facă o comparaţie a tot ce s-a făcut în ultimul an şi cei opt ani de guvernare comunistă. Vlad Filat a făcut apel către toţi cetăţenii R. Moldova, indiferent de limba pe care o vorbesc, să lase la o parte frica şi să voteze pentru un viitor luminos, pentru o Moldovă fără sărăcie.

Alegeri libere şi corecte

Referindu-se la refuzul liderului comunist, Vladimir Voronin, de a participa la dezbateri electorale, Filat a spus „Voronin este un laş, care a ales să lupte cu alegătorii în loc să vină la o confruntare cu oponenţii politici". Cât priveşte o posibilă alianţă a PLDM-ului cu Partidul Comuniştilor (PCRM), despre care se fac speculaţii în ultimul timp, Vlad Filat a menţionat că PCRM nu are nici o şansă să facă o colaiţie cu PLDM. În viitorul parlament, partidul condus de Filat va colabora cu actualele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană, coaliţie a patru partide, aflată la guvernare.

Preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL), a exclus , de asemenea, orice alianţă postelectorală cu PCRM. În conferinţa de presă avută cu o oră mai târziu, Mihai Ghimpu a menţionat faptul că singura modalitate de a depăşi criza social-economică este o guvernare constituită din partide de orientare liberală. La fel ca şi Vlad Filat, el s-a arătat convins că AIE va obţine cele 61 de mandate necesare pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova, astfel fiind posibilă evitarea unei noi criza constituţionale. Atât Vlad Filat cât şi Mihai Ghimpu au menţionat că actuala campanie a fost liberă şi corectă.

PCRM: „Exit-poll-ul românesc, instrument de fraudare a alegerilor"

Reprezentanţii PCRM susţin că actuala campanie electorală a avut loc cu multiple încălcări şi a fost una extrem de agresivă. Grigore Petrenco, candidat pe lista PCRM, a declarat că partidul va organiza numărătoarea paralelă a rezultatelor alegerilor pentru a evita eventuale falsificări. Aceste informaţii vor fi obţinute în baza proceselor verbale de la fiecare secţie de votare. Referindu-sela organizarea unui exit-poll în ziua alegerilor, Petrenco a spus că acesta nu este altceva decât un instrument de manipulare a electoratului.

Cu o zi înainte, Vladimir Voronin, liderul PCRM, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că „sunt prea multe fapte evidente că guvernarea pregăteşte falsificări în masă. În acest scop se organizează exit-poll-ul, realizat de o companie românească". Fostul preşedinte al republicii a mai spus că "viitorul Parlament are două opţiuni de soluţionare a crizei politice: ori modifică modalitatea de alegere a şefului statului şi Constituţia, ori alege o candidatură apolitică la funcţia de preşedinte. PCRM este dispus să accepte oricare dintre cele două posibilităţi".

Voronin a mai declarat că "PCRM nu intenţionează să forţeze uşa încuiată a UE şi pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală a ţărilor CSI;

Atât PLDM, PL cât şi PCRM au negat faptul că după alegeri ar putea organiza acţiuni de protest.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările