Savatie Baştovoi: „Patriarhul Chiril - garant într-un pact secret dintre Chişinău şi Tiraspol?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un articol postat pe blogul său, scriitorul şi ieromonahul Savatie Baştovoi de la Mănăstirea Noul Neamţ analizează punctele tari şi slabe din agenda vizitei Patriarhului rus Chiril în Republica Moldova.

În primul rând, călugărul observă că vizita pică în plin scandal politic, un scandal provocat chiar de Rusia.

„Vicepremierul rus Rogozin a venit cu declaraţii de război şi şantaj la adresa Moldovei, săpând astfel o groapă Patriarhului Chiril. Ne-am fi aşteptat ca alaiul venit de la Moscova să aibă de această dată, din pricina Patriarhului, un aer mai blând şi mai plin de înţelepciune. Totuşi, cu un aşa înaintemergător, mă tem că luminarea Moldovei va fi anevoioasă” , scrie Savatie Baştovoi astăzi pe blogul său.

Pe de altă parte, el consideră drept cel mai tare punct al programului vizita în Transnistria: „E de apreciat curajul Patriarhului de a merge în această zonă şi de a se întâlni cu liderii de acolo. Totuşi, doza mare de secret şi taină care planează asupra celor două zile de sejur transnistrean slăbeşte mult din tăria întâmplării, riscând chiar să treacă în contrariu, să confere patriarhului un rol de ”Naş” în sensul atribuit acestui cuvânt de mafia italiană, nu de Biserica Ortodoxă”. 

Baştovoi este nedumerit de ce cele două zile petrecute de Preafericit în stânga Nistrului au dispărut din programul oficial publicat de Mitropolia Moldovei.

„Prin aceasta Mitropolia îşi asumă responsabilitatea doar pentru sejurul din Moldova, e de înţeles, dar nu se absolvă de vina de a fi făcut posibilă această vizită. Nici vizita la Mănăstirea Noul Neamţ, până acum stavropighie a mitropolitului, nu este specificată în programul oficial, deşi a fost. Din aceasta se poate înţelege doar că Transnistria nu e Moldova (nu e mare secretul!), iar Mănăstirea Noul Neamţ nu e parte a Mitropoliei Moldovei. Fără îndoială, acesta este rezultatul presiunilor care se fac asupra mitropolitului de către aparatul preşedintelui Timofti de a nu ceda mănăstirea istorică, iar găselniţa de a scoate din program cele două zile de la Tiraspol are probabil un tâlc al ei, servit de către consilierii mitropolitani”, crede monahul-scriitor.

Interviu cu ieromonahul Savatie Baştovoi: „Moldovenii pun mare preţ pe nemâncarea cărnii, dar trăiesc uşor cu inima împietrită“

În acelaşi timp, călugărul a remarcat că Patriarhul acordă  prea mult timp politicii şi prea puţin bisericii - „o latură slabă a programului pentru un patriarh care prea des este învinuit de marşuri politice sub flamura Kremlinului”.

Cel mai slab punct din agenda patriarhului este, în opinia lui Baştovoi, întâlnirea cu Vlad Filat.

„De ce Filat şi nu Voronin? De ce nu Dorin Chirtoacă sau, să zicem, Maia Sandu? Poate pentru că Filat a fost omul de legătură, în calitatea sa de prim ministru ce era, în pregătirea vizitei precedente a patriarhului, vizită care a eşuat prin abandonarea în ultimul moment a programului transnistrean. Iată că acum Tiraspolul este gata şi Chişinăul îşi ridică mîinile spălate în sus. Dar de ce, totuşi, Filat, care nu mai e un om de importanţă în statul moldovenesc, e un simplu lider de partid şi nici măcar a unui partid majoritar? Sunt două răspunsuri posibile la această întrebare. Primul, că Filat a intrat prea adînc în planurile făcute la Moscova, adică a adus un aport prea însemnat pentru a putea fi scos din joc. De pildă vizita la Athos împreună cu Şevciuk şi mitropolitul, dar şi alte uneltiri cu Tiraspolul fac din Filat un actor important în această schemă care nu ţine atît de politica naţională, ci de afaceri strategice. A doua variantă discutată între preoţii moldoveni este aceea că Filat, aflat în plină cădere liberă, a fost cooptat de administraţia mitropolitană pentru a plăti cheltuielile înaltei vizite. Asta deloc nu înseamnă că banii strânşi de la preoţi în acest scop se vor pierde”, meditează călugărul.

El mai consideră că întrevederea cu Vlad Filat „poate trezi serioase bănuieli de amestec a  bisericii în operaţiuni de vindere (de către Moldova) şi cumpărare (de către Rusia) a unor obiective strategice, cum ar fi aeroportul şi Banca de economii în care Filat este implicat, dar şi de cedare a unor zone de influenţă strategică legate de Transnistria”. 

Vlad Filat: Este un fals ordinar. Nu am nici o implicaţie în cazurile de cedare a Aeroportului şi Băncii de Economii

”Dorinţa personală a Patriarhului de a-şi subordona Mănăstirea Noul Neamţ, scoţând-o astfel de sub tutela Mitropolitului Vladimir (exprimată printr-un înalt funcţionar al Patriarhiei Moscovei trimis să consulte fraţii), face şi ea parte din acest plan. Oare Patriarhul poate servi drept garant în pactul mai mult sau mai puţin secret ce se face în acest moment istoric între Tiraspol şi Chişinău? Dacă acest lucru se întâmplă, care este locul preoţimii şi al bisericii în general în societatea moldovenească? Vorba lui Caragiale: eu cu cine votez?”, se întreabă Savatie Baştovoi.

Mănăstirea Noul Neamţ, centru spiritual al ortodoxiei basarabene

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite