Ruşii sabotează, din nou, şedinţa Comisiei Unificate de Control

Ruşii sabotează, din nou, şedinţa Comisiei Unificate de
Control

Birou vamal de intrare în Transnistria. FOTO Arhivă

Şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) nu a fost posibilă din cauză că cele trei delegaţii - ale Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi Transnistriei - nu au reuşit să stabilească agenda reuniunii. Astfel, şedinţa CUC din 6 noiembrie a fost suspendată la propunerea Federaţiei Ruse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ultima şedinţă CUC a avut loc la data de 30 octombrie şi a fost suspendată tot la iniţiativa delegaţiei Federaţiei Ruse. Atunci, în cadrul dezbaterilor privind aprobarea agendei ordinei de zi a şedinţei, delegaţia moldovenească a propus includerea subiectelor privind circulaţia liberă a cetăţenilor în Zona de securitate şi interdicţiile aplicate de structurile transnistrene faţă de reprezentanţii Misiunii OSCE.
 

Suspendată în aceleaşi circumstanţe

Delegaţia transnistreană a respins din nou discutarea acestor subiecte în cadrul şedinţei, invocând că problemele de acest gen nu ţin de competenţa Comisiei. Eduard Bumbac, membrul delegaţiei moldoveneşti din cadrul CUC, a declarat pentru Adevărul Moldova că şedinţa din 6 noiembrie a fost suspendată din aceleaşi motive şi în aceleaşi circumstanţe ca şi cea precedentă.
 

Divorţul cerut de Ştanski

Cu o zi înaintea şedinţei anulate a CUC, şefa aşa-numitului minister de externe al Transnistriei, Nina Ştanski, a declarat că regiunea a fost atrasă într-un soi de căsătorie nelegitimă cu Republica Moldova a cărui deznodământ firesc ar fi „rezilierea contractului nupţial”. „Când s-a format familia, Basarabia a fost alipită Transnistriei, nu invers. Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc”, crede Ştanski.
 
Comentând acestea afirmaţii Eduard Bumbac a ţinut să menţioneze că Nina Ştanski nu face parte din delegaţia transnistreană a CUC, de aceea afirmaţiile în cauză nu trebuie să pericliteze activitatea Comisiei. Sabotarea activităţii Comisiei Unificate de Control de către delegaţiile ruse şi transnistrene este o practică ce are loc în mod periodic.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările