Regiunea ucraineană Donbas, pe urmele Transnistriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kievul nu va accepta perpetuarea unui conflict îngheţat pe teritoriul său pentru 20 de ani, ca în cazul Transnistriei. Fostul „prim-ministru” al republicii populare Doneţk Aleksandr Zaharcenko a fost ales în funcţia de „preşedinte” al regiunii separatiste cu peste 81% din voturi. În republica populară Lugansk „preşedinte” a fost ales Igor Plotniţki cu peste 63% din sufragii.

După ce alegerile din republicile autoproclamete Lugansk şi Doneţk au fost recunoscute de Moscova, regiunile separatiste din estul Ucrainei riscă să se tranforme în „zone negre”. Aceasta este opinia candidatului din partea „Frontului popular” din Ucraina Veaceslav Kirilenco. 

O nouă enclavă în estul Europei 

Kirilenco sugerează că oamenii din zonele separatiste se află între Ucraina şi Rusia. „Aceşti oameni vor fi supuşi manipulărilor, al căror scop va fi munca forţată, traficul de fiinţe umane, traficul de droguri, toate tipurile posibile de banditism. În republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk nu va funcţiona nicio lege. Va fi o zonă neagră. Prin urmare cetăţenii din Lugansk şi Doneţk trebuie să facă totul pentru a restabili ordinea în regiune. Nu trebuie să permitiă bandiţilor să-i conducă”. 

Volodimyr Horbach, analist politic din cadrul Institutului pentru Cooperare Euro-atlantică din Kiev declară pentru Adevărul că alegerile din regiunile separatiste sunt o farsă. Potrivit expertului aşa-zisele alegeri constituie un exerciţiu de legitimare a bandiţilor care le va oferi ruşilor răgaz şi pentru continuarea ofensivei ruşilor pe întreg teritoriul regiulor Doneşk şi Lugansk. În prezent separatiştii controlează teritoriul pe care locuiesc circa 60% din populaţia regiunii Lugansk şi teritoriul pe care se află circa 56% din populaţia regiunii Doneţk. Horbach consideră că după aşa-zisele alegeri din Donbas conflictul va îngheţa până în primăvară, după care vor fi reluate în forţă operaţiunile armate. 

Alegerile sunt o farsă

Sergiy Gherasimciuk, specialist în cadrul Grupului de Studii Strategice şi de Securitate din Kiev, consideră că alegerile din 2 noiembrie au două semnificaţii. Moscova vrea să sugereze că în reginile separatiste din Donbas există putere legitimă cu care Kievul trebuie să dialogheze. Din alt punct de vedere este vorba despre impunerea unui nou discurs: se vorbeşte tot mai mult despre alegeri şi prezenţa la vot. „Ceea ce se întâmplă în Donbas este o farsă autentică. Are loc un joc geopolitic ce nu are o tangenţă directă cu aşa-zişii separatişti. Se desfăşoară un război între Rusia şi Ucraina”, consideră Gherasymchuk. 

Dificultăţi pentru a doua Transnistrie

Întrebarea pe care îi preocupă pe experţii din Ucraina se referă la posibilitatea transformării Donbasului într-o enclavă de tipul Transnistriei. 

Potrivit lui Gherasimciuk este greu de făcut o analogie între Transnistria şi Donbas, fiindcă populaţia Donbasului este de zece ori mai mare decât cea a Transnistriei. Respectiv, oferirea unei protecţii sociale acestei regiuni sub formă de pensii, îndemnizaţii, compensaţii va constitui un preţ de zece ori mai mare decât în cazul Transnistriei. Federaţia Rusă nu va merge pe această cale. Rusia cheltuie anual un miliard de dolari pentru întreţinerea Transnistriei. 

Din alt punct devedere, atât Transnistria cât şi Donbasul sunt regiuni în care există o industrie dezvoltată. În special în Donbas este dezvoltat mineritul, extragerea cărbunelui. „Infrastructura Donbasului este distrusă ca urmare a războiului. Nu putem vorbi în acest caz despre un proces de producere. În al doilea rând, cărbunele din Donbas, care teoretic ar putea fi exportat în Federaţia Rusă, pentru că în alte state este practic imposibil de exportat, este mai scump decât cel rusesc din cauza modului de extragere”, explică Gherasymchuk. 

Conflictul din Donbas va putea fi conservat doar pentru o perioadă de scurtă durată. Nici Rusia nici Donbasul nu are suficiente resurse pentru a îngheţa acest conflict pe o perioadă de 20 de ani, după exemplul celui din Transnistria. „Este o încercare de a ne impune această idee precum că va fi un conflict îngheţat, ca toată lumea să se resemneze în faţa acestui fapt. Consider că este un plan de a focusa atenţia asupra altor chestiuni decât cele de importanţă majoră. În primul rând prin Rusia urmăreşte pregătirea pentru expansiunea pe întreg teritoriul Donbasului, dar şi pe teritoriul regiunii Harkov şi Odesa”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite