Povestea vacilor lui Glebus Sainciuc

Povestea vacilor lui Glebus Sainciuc

Glebus Sainciuc

De-a lungul vieții sale mai mulți actori, cântăreți, jurnaliști, cineaști, dar și oameni de stat care i-au trecut pragul lui Glebus Sainciuc au fost îndemnați de către artist să-i deseneze câte o vacă. Doi dintre apropiații săi au dezvăluit astăzi motivele pentru care Glebus Sainciuc a creat această tradiție.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una dintre cele mai inedite tradiții promovate de către Glebus Sainciuc a fost legată tot de desen. Orice om care i-a trecut pragul a fost rugat de către maestru să deseneze câte o vacă. Actori, cântăreți, jurnaliști, cineaști, dar și oameni de stat și-au lăsat patrupedele artistice, așa cum și le-au imaginat, fie la atelier, fie acasă la Glebus Sainciuc. Artistul le-a strâns pe toate și le-a păstrat până când și-a dat ultima suflare.

Glebus Sainciuc a fost înmormântat astăzi, la Cimitirul Central. Vezi GALERIA FOTO!

Doi dintre artiștii care l-au însoțit astăzi pe Glebus Sainciuc pe ultimul drum au dezvăluit misterul vacii promovate de regretatul portretist.

„Îi plăcea să-i pună pe cei din jur să picteze. Îi punea pe fiecare să deseneze câte o vacă, pentru că, spunea el, vaca e pătată pe dinafară, însă omul e pătat pe dinăuntru. În felul acesta fiecare își dezvelea adevărata personalitate“, a spus actrița de teatru Evdochia Chicu.

Tudor Braga, critic de artă: „Glebus Sainciuc rămâne un artist plastic de referință și unic în cultura universală prin măștile sale"

„După cum mi-a povestit mai demult, spunea că la școală profesoara i-a pus pe elevi să deseneze o vacă, iar desenul lui a fost cel mai prost. Nu i-a plăcut profesoarei, care i-ar fi spus că el nu va deveni niciodată pictor. După acest episod i-a pus pe toți să deseneze vacile. Petru Lucinschi, Mircea Snegur, personalități culturale din Franța, din Ucraina, din Rusia, toți au desenat vaci" a mărturisit și cântărețul Igor Grosu.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările