Istoricul Igor Caşu şi-a lansat cartea „Duşmanul de clasă“

Istoricul Igor Caşu şi-a lansat cartea 
„Duşmanul de clasă“

La lansare au fost prezenţi istorici şi oameni de cultură FOTO: Tudor Iovu

Istoricul Igor Caşu, editorialist „Adevărul“ Moldova şi unul dintre autorii rubricii „Arhivele Comunismului“, şi-a lansat astăzi cartea „Duşmanul de clasă“.

„Igor Caşu a scris o carte extrem de necesară, mai cu seamă acum, când memoria traumelor provocate de comunism începe să se evapore, iar martorii vremurilor totalitare se împuţinează de la un an la altul“, menţionează în prefaţa cărţii Vladimir Tismăneanu.

La eveniment a participat Igor Şarov, istoric şi viceministru al Culturii, Diana Dumitru, istoric, Anatol Ţăranu, istoric şi analist politic şi istoricul Valeriu Pasat.

„Este un cercetător dedicat, om cu pasiune pentru arhive, coleg excelent şi profesor care-şi croieşte timp pentru discipoli. Cartea e una notabilă în domeniu pentru că abordează o temă centrală pentru istoriografia noastră. Scriitorul utilizează iscusit documentele naţionale, dar mai ales pe cele internaţionale. Faptul că aduce documente importante, ţinând cont de accesul dificil la arhive, face cartea şi mai valoroasă. E accesibilă şi pentru nespecialişti, şi pentru studenţi“, a declarat Diana Dumitru.

Potrivit lui Anatol Ţăranu, lucrarea are nu doar o valoare istorică, dar şi politică. „E o bază spirituală ca continuitate pentru statul nostru. Ce înseamnă pentru Republica Moldova de azi civilizaţia sovietică? E o carte populată întâi de toate de oameni şi mai apoi de concepte, pentru că istoria apare personalizată“, a spus analistul politic.

„Mesajul pe care am încercat să-l transmit este răspunsul la unele întrebări ce pluteau în aer, replici la anumite idei greşite care circulă în societate. Culegerea vorbeşte despre preţul uman pe care l-am plătit pentru modernizare“, a încheiat Igor Caşu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările