Ion Păduraru renunţă la candidatură. Pavel Filip rămâne candidatul majorităţii parlamentare

Ion Păduraru renunţă la candidatură. Pavel Filip rămâne candidatul majorităţii parlamentare

Ion Păduraru a fost desemnat la funcţia de premier joi seara. FOTO Alexandru Tarlev

Preşedintele Nicolae Timofti a anulat decretul de numire a consilierului său Ion Păduraru drept candidat pentru funcţia de prim-ministru. Ion Păduraru a anunţat într-un briefing de presă că prin acest gest se doreşte evitarea alegerilor anticipate.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Şefului statului i-a fost prezentată o declaraţie nouă prin care se atestă rezenţa unei majorităţi parlamentare. În aceste condiţii, constat lipsa oricăror perspective de a purta discuţii cu partidele. În acest moment nu mai am statutul de prim-ministru desemnat”, a declarat Ion Păduraru.

Consilierul prezidenţial a declarat că preşedintele Timofti a emis un decret prin care este anulat decretul care îl numea pe el drept candidat. Urmează ca preşedintele Timofti să decidă dacă va semna decretul de numire ca şi candidat la funcţia de premier a lui Pavel Filip, avansat în această dimineaţă cu susţinerea a 55 de deputaţi.

”Ce aş putea face dacă majoritatea parlamentară are candidatul său? Nu are sens să propun liste de candidaţi, să alcătuiesc un program de guvernare.” a declarat Ion Păduraru în cadrul unui briefing de presă.

Retragerea lui Plahotniuc

 
În cursul acestei dimineţi deputaţii care au creat noua coaliţie de la Chişinău şi-au reconfirmat semnăturile de susţinere a majorităţii. De data aceasta, parlamentarii au acceptat să facă parte din noua majoritate, deoarece democraţii au renunţat la candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de premier, în favoarea lui Pavel Filip, ministru în exerciţiu al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Noua majoritate parlamentară este alcătuită din 55 de deputaţi, pe baza aceleiaşi structuri: Partidul Democrat (19 voturi), Partidul Liberal (13 voturi), 6 deputaţi de la PLDM, 14 foşti deputaţi comunişti plus 3 independenţi.
 
Precizăm că joi, 14 ianuarie, la ora 22.00, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anunţat că l-a desemnat candidat la funcţia de prim-ministru pe consilierul său, Ion Păduraru, după ce mai devreme anunţa că aşteaptă reconfirmarea semnăturilor deputaţilor care au creat noua alianţă în susţinerea lui Vladimir Plahotniuc.

Dilema constituţională

Decretul prezidenţial prin care Ion Păduraru a fost desemnat la funcţia de prim-ministru nu poate fi abrogat, ci doar contestat la Curtea Constituţională, susţine expertul în drept constituţional Alexandru Arseni.
 
Potrivit IPN, expertul constituţional menţionează că preşedintele Nicolae Timofti a stabilit clar, deşi nu era obligat, un termen în care să se înainteze candidatul care ar corespunde criteriilor de integritate, iar acest termen nu a fost respectat. Potrivit lui, şeful statului şi-a îndeplinit atribuţiile şi a desemnat, conform prevederilor Constituţionale, un candidat la funcţia de prim-ministru. Decretul său nu poate fi abrogat, iar dacă va fi contestat la Curtea Constituţională, potrivit expertului, nu ar fi motive pentru anularea lui.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările