Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea acordului de împrumut cu Federaţia Rusă

Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea acordului de împrumut cu Federaţia Rusă

Cabinetul de miniştri a aprobat proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la acordarea unui împrumut financiar de stat. Este vorba despre creditul rusesc în valoare de 200 de milioane de euro, oferit în două tranşe, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul finanţelor, vicepremierul Serghei Puşcuţa, a declarat că pentru acest împrumut, Republica Moldova se angajează să achite o dobândă de 2% anual. Maturitatea împrumutului constituie 11 ani, iar perioada de graţie – aproximativ un an. „Acordul prevede că, în caz de neachitare în termen a sumelor ce reies din acest acord, dobânda care va fi achitată pe plăţile întârziate de către Republica Moldova va constitui 3%”, a notat ministrul.

Potrivit acordului, prima tranşă, în valoare de 100 de milioane de euro, urmează să ajungă într-un termen de până la 30 de zile de la data intrării în vigoare a acordului. Cea de-a două tranşă urmează să fie transferată nu mai târziu de data de 31 octombrie 2020. Ministrul a menţionat că acest acord nu prevede nici comision de nedebursare a mijloacelor băneşti din împrumut, nici comision pentru debursarea acestui împrumut, dar prevede posibilitatea rambursării împrumutului în orice moment oportun, dacă va exista această posibilitate înainte de termen.

Răspunzând la întrebările colegilor miniştri, Serghei Puşcuţa a declarat că astăzi Republica Moldova are contractate împrumuturi la diferite dobânzi. „Noi considerăm că dobânda de 2% anual pentru un astfel de împrumut este una optimă şi acceptabilă”, a spus ministrul. Potrivit lui, dacă autorităţile identifică alte surse de finanţare mai ieftine, acordul permite rambursarea înainte de termen, dar şi recreditarea din contul altor surse.

Referitor la prevederile legate de participarea companiilor ruseşti în proiectele comune pe teritoriul Republici Moldova, Serghei Puşcuţa a precizat că în acord nu sunt condiţionalităţi care depăşesc cadrul legal. Potrivit lui, acordul prevede că „partea Moldovei, în interesul extinderii relaţiilor economico-comerciale, între cele două ţări, va depune eforturi pentru a asigura implementarea proiectelor comune pe teritoriul Republicii Moldova de către companiile ruseşti”. „Companiile ruseşti vor avea acces să participe la procedurile competitive pentru achiziţii de bunuri şi servicii, stabilite în Republica Moldova, în condiţii nu mai puţin favorabile decât cele oferite companiilor din Moldove şi altor companii”.

Premierul Ion Chicu a declarat că prin acest punct din acord se stabileşte echitate pentru toţi participanţii, indiferent de unde sunt ei. În altă ordine de idei, premierul a spus că, odată cu rectificarea bugetului şi existenţa unui deficit bugetar de 16,2 miliarde de lei, aceste credit este unul necesar. Acest credit, dar şi cel de la FMI, sunt unicele surse care vin pentru suport bugetar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările