Evreii din Moldova: „Paul Goma trebuie să fie băgat în închisoare pentru antisemitism, nu premiat cu Nobel“

Evreii din Moldova:
„Paul Goma trebuie să fie băgat în închisoare pentru antisemitism, nu premiat cu Nobel“

Paul Goma a fost propus la Premiul Nobel de Uniunea Scriitorilor din Moldova

Comunitatea evreilor din Republica Moldova a reacţionat negativ la vestea că scriitorul şi disidentul Paul Goma a fost propus la Premiul Nobel pentru literatură.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iosif Belous, vicepreşedintele Asociaţiei foştilor deţinuţi ai ghetourilor şi lagărelor de concentrare, susţine că Goma nu merită acest premiu prestigios deoarece este un antisemit. El susţine că ceea ce scrie Goma în eseul „Săptămâna roşie 28 iunie-3 iulie sau Basarabia şi Evreii“ este „o falsificare a faptelor istorice“.

„Pentru asemenea lucrări antisemite în ţările europe normale oamenii sunt băgaţi în închisoare. Ce mari opere are acest scriitor demne de Premiul Nobel? El  s-a făcut celebru doar prin negarea Holocaustului, prin falsificarea faptele istorice şi prin atacuri antisemite“, a declarat Belous, citat de enews.md.

Profesorul a subliniat că existe o mulţime de documente care demonstrează că Goma a denaturat faptele istorice în cărţile lui: „Potrivit datelor Tribunalului Bucureşti, atunci când românii işeau din Basarabia, ei făceau pogromuri şi împuşcau evrei“.

Şi deputata comunistă Inna Şupac este de aceeaşi părere. „Acest personaj este un antisemit cunoscut. Oricine doreşte poate găsit în internet scandaloasa lui lucrare „Săptămâna roşie 28 iunie - 3 iulie sau Basarabia şi Evreii“, în care Goma neagă deschis Holocaustul, catalogând acţiunile regimului Antonescu drept o răzbunare pentru faptul că evreii au susţinut puterea sovietică. […] Orice om întreg la minte înţelege că pentru tirajarea unor astfel de idei trebuie să fie băgat în închisoare, nu premiat. De fapt, aşa şi se procedează în Europa civilizată. Şi în Moldova putem lupta cu metode legale împotriva manifestărilor antisemite“, a scris Şupac în ziarul online Puls.

Ea a amintit drept un exemplu pozitiv că în anul 2008, pe vremea guvernării comuniste,  Procuratura Generală din Moldova a deschis un dosar penal pe faptul editării şi distribuirii volumului „Săptămâna roşie 28 iunie - 3 iulie sau Basarabia şi Evreii“ pentru „incitare la ură naţională, rasială sau religioasă“.

În aceleaşi timp, comunista le-a reproşat actualilor guvernanţi din Republica Moldova că admiră opera lui Goma. „Primarul de Chişinău i-a oferit titlul de cetăţean de onoare al oraşului, Academia de Ştiinţe a Moldovei – titlul de doctor honoris causa, iar în manualul de Istorie a Românilor pentru clasa XII din 2012 i-a fost dedicată o pagină întreagă“, a exemplificat deputata.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările