Doi procurori din Chişinău riscă până la 15 ani de închisoare. Ar fi primit 275.000 de euro pentru muşamalizarea unui dosar penal

Doi procurori din Chişinău riscă până la 15 ani de închisoare. Ar fi primit 275.000 de euro pentru muşamalizarea unui dosar penal

FOTO simbol

Doi procurori din cadrul Procuraturii municipiului Chişinău, oficiul Ciocana, care anterior au fost reţinuţi pentru acte de corupţie, vor compărea pe banca acuzaţilor. Procuratura Anticorupţie a finalizat şi expediat dosarul de învinuire a celor doi procurori, ambii fiind acuzaţi de corupere pasivă, săvârşită în proporţii deosebit de mari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei doi au fost reţinuţi în anul 2018 împreună cu un ofiţer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, un ofiţer de investigaţii din cadrul Direcţiei nr.3 a INI a IGP, precum şi un şef-adjunct de direcţie din cadrul INI.
 
Potrivit probatoriului, în cursul anului 2017, inculpaţii ar fi primit de la gestionarii unei firme 70 mii euro şi 6 mii de dolari SUA, după ce, iniţial, ar fi estorcat 200 mii de euro. Pentru această sumă, procurorii şi poliţiştii urmau să-i elibereze din arest, să le înceteze dosarul de ”evaziune fiscală ” şi să-i scoată pe cei trei afacerişti de sub urmărire penală.
 
După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu poliţiştii au „aranjat” eliberarea celor trei oameni de afaceri din aşa-zisul „arest preventiv” – „sub control judiciar” şi le-au returnat o parte din bunuri, inclusiv un autoturism de model ”BMW X5” şi unele acte ridicate anterior în timpul percheziţiei.
 
Ulterior, urmare a faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate în „fals în acte”.
 
În anul 2018, la demersul Procurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor i-a suspendat pe cei doi procurori din funcţie până la adoptarea definitivă a hotărârii pe dosarul în care sunt vizaţi.
 
De asemenea, pentru a asigura repararea prejudiciului cauzat prin comiterea infracţiunii, precum şi pentru a garanta executarea pedepsei, Procuratura Anticorupţie a instituit sechestre pe patru bunuri mobile şi patru bunuri imobile ale inculpaţilor.
 
Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de comiterea coruperii pasive în proporţii deosebit de mari, învinuiţii riscă de la 7 până la 15 ani închisoare, cu amendă de cel mult 500 mii lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. În plus, instanţa urmează să se expună şi asupra încasării în folosul statului a cheltuielilor judiciare în mărime de 27 mii de lei.
 
Precizăm că, la finele anului 2018, şeful-adjunct de Direcţie din cadrul INI a fost recunoscut vinovat şi condamnat pentru trafic de influenţă la o amendă penală în mărime de 90 mii de lei, iar la începutul anului 2019 şi ofiţerul de investigaţie din cadrul INI al IGP şi-a primit pedeapsa, fiind condamnat pentru trafic de influenţă şi favorizare a infracţiunii la 4 ani închisoare, cu suspendare şi amendat cu 115 mii de lei. De asemenea, pentru ”tăinuirea unui act de corupţie” a fost sancţionat contravenţional şeful Secţiei de urmărire penală din cadrul IP Ciocana.
 
Ofiţerul de urmărire penală din cadrul IP Ciocana a fost scos, în anul 2018, de sub urmărire penală, nefiind acumulate probe privind implicarea acestuia în comiterea infracţiunii de corupere.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările