Agenții economici din Tiraspol vor afla avantajele şi obligaţiunile creării Zonei de Liber Schimb cu UE

Agenții economici din Tiraspol vor afla avantajele şi obligaţiunile creării Zonei de Liber Schimb cu UE

Circa 50% din livrările de mărfuri moldoveneşti se fac pe piaţa UE

Masa rotundă, în cadrul căreia agenţii economici din Tiraspol vor fi familiarizaţi cu prevederile DCFTA, va fi organizată în cadrul rundei a treia de negocieri pe marginea acordului, care va avea loc în perioada 10-14 septembrie la Chişinău.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, la cea de a treia rundă de negocieri părţile vor continua definitivarea textelor juridice ale acordului, subiectul de baza însă va viza ofertele tarifare privind accesul pe piaţa de bunuri şi servicii.

Ministerul Economiei, în calitate de coordonator al procesului de negociere cu UE, a prezentat Comisiei Europene cel de-al şaselea Raport trimestrial de progres privind realizarea recomandărilor UE în vederea negocierii DCFTA. Conform raportului prezentat, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat legi menite să pregătească economia ţării pentru un regim liberalizat cu UE. Printre legile adoptate este: Legea privind principiile generale aplicate pentru siguranţa alimentară şi înfiinţarea unei Agenţii pentru Siguranţa Alimentară, Legea privind concurenţa şi Legea cu privire la ajutorul de stat.

În perioada 20-22 martie, la Chişinău a avut loc prima rundă de negocieri privind DCFTA, iar cea de a doua rundă s-a desfăşurat la Bruxelles, pe 11-15 iunie. Acordul de Comerţ Liber, numit Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană asigură integrarea economică a Republicii Moldova în spaţiul comunitar şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei naţionale la cea a UE.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările