Investiţia care dublează capacitatea de recoltare a sângelui. O companie privată a asigurat finanţarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţia se ridică la 45.000 de dolari FOTO TenarisSilcotub
Investiţia se ridică la 45.000 de dolari FOTO TenarisSilcotub

Investiţia asigurată de o importantă companie din judeţ va dubla capacitatea de recoltare a donaţiilor de sânge şi va putea procesa de două ori mai repede sângele colectat.

Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj a fost echipat cu o centrifugă nouă pentru colectarea şi procesarea sângelui, echipamentul fiind asigurat printr-o finanţare asigurată de de TenarisSilcotub, în cadrul unui proiect  implementat în parteneriat cu Crucea Roşie Sălaj.

Potrivit unui comunicat de presă al multinaţionalei, echipamentul în valoare de 45.000 de dolari a fost furnizat de cel mai mare producător mondial de aparatură de specialitate, Thermo Fisher, şi oferă posibilitatea de procesare a 12 pungi, cu posibilitatea de creştere la 16 atunci când este nevoie. Acesta este însoţit de o perioadă de garanţie şi service pentru a asigura funcţionarea noii centrifuge în cele mai bune condiţii.

Ultimul echipament similar a intrat în dotarea centrului în anul 1993, fiind  la acel moment un aparat second-hand, donat de un alt centru de transfuzii. Înaintea donaţiei TenarisSilcotub, centrul dispunea de o centrifugă pentru 4 pungi şi o a doua pentru 12 pungi. „Niciodată până acum, în istoria lui, Centrul de Transfuzie din Sălaj nu a avut parte de o centrifugă nouă, ci doar de echipament venit din redistribuiri. Centrifuga aceasta va reduce la jumătate timpul necesar pentru procesare şi va duce la creşterea calităţii componentelor sanguine colectate. Mulţumim partenerilor de la TenarisSilcotub care au avut răbdarea de a ne asculta, de a ne înţelege nevoile şi de a le răspunde prin acest gest care va avea impact timp de zeci de ani de acum înainte, spre beneficiul a mii de oameni”, a precizat dr. Cristina Ilieş, directorul CTS Sălaj.

În 2018, Centrul a recoltat 9.117 unităţi de sânge, de care au beneficiat în primul rând spitalele din Zalău şi Şimleu Silvaniei, dar şi cele din Cluj-Napoca sau alte oraşe din ţară. Pentru a contribui la creşterea acestui bilanţ şi a conştientiza şi în comunitate nevoia de a dona sânge, angajaţii TenarisSilcotub s-au numărat joi, 23 mai, printre primii donatori.

Mai multe acţiuni de colectare mobilă

Investiţia companiei va duce la creşterea cantităţii de sânge care poate fi procesată simultan, ceea ce va reduce încărcarea personalului medical şi va permite organizarea mai multor acţiuni de colectare mobilă, desfăşurate în teren. „Suntem alături de comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea şi încercăm să promovăm acţiuni care au importanţă şi  impact. Capabilitatea de a avea servicii medicale de calitate a fost întotdeauna o preocupare şi o nevoie pentru Zalău, de aceea sunt bucuroasă că această investiţie reprezintă încă un pas în această direcţie. Sper că şi locuitorii oraşului vor participa activ la campaniile de donare sânge, pentru a asigura sângele necesar în primul rând pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă. TenarisSilcotub a investit peste  500.000 de dolari în sănătate, fie că vorbim de aparatură medicală sau de servicii medicale şi de îngrijire, de care beneficiază comunitatea din Zalău”, susţine Mihaela Popescu, preşedinte TenarisSilcotub.

Parte dintr-un efort pe termen lung de a contribui la sănătatea comunităţii, TenarisSilcotub a realizat de-a lungul anilor investiţii directe în sistemul sanitar. Compania a susţinut achiziţia mai multor echipamente de care au beneficiat pacienţii din Zalău, prin Spitalul Judeţean de Urgenţă: o linie modernă pentru servirea şi porţionarea meselor, 36 de paturi şi accesorii specifice pentru secţia de Ortopedie, un kit laparoscopic pentru intervenţii chirurgicale ortopedice, aparate de testare a auzului pentru nou-născuţi şi un dispozitiv mobil pentru radiografii sunt câteva din donaţiile companiei. Cea mai recentă investiţie, încheiată în 2018, a dus la crearea unui sistem informatic dedicat ce oferă aparţinătorilor informaţii în timp real despre starea pacienţilor admişi la Primiri Urgenţe.

Vă mai recomandăm:

Tenaris investeşte 8 milioane de dolari la Zalău. Cum va funcţiona noua linie de producţie

Tenaris îşi continuă dezvoltarea în România. A cumpărat un fost gigant al cuprului

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite