Cum vrea ministrul Agriculturii să salveze culturile de atacul mistreţilor. Soluţia care a născut controverse

Cum vrea ministrul Agriculturii să salveze culturile de atacul mistreţilor. Soluţia care a născut controverse

Ministrul Adrian Oros este de partea fermierilor FOTO gov.ro

Ministrul Agriculturii le-a răspuns vânătorilor care susţin că trecerea fondurilor de vânătoare în administrarea fermierilor este un demers ilegal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat joi, 17 septembrie, la Zalău, că în domeniul vânătorii este nevoie de o legislaţie care să îi protejeze pe fermierii ale căror culturi sunt distruse de mistreţi. "La fiecare întâlnire cu fermierii şi chiar şi pe WhatsApp, primesc filmuleţe cu turme întregi de mistreţi sau de căprioare care distrug culturile oamenilor. Iar vechea formă a legii nu protejează deloc fermierii, pentru că lor le revin toate obligaţiile: ei trebuie să asigure perimetrele respective, să facă scandal, să comunice în scris cu multe instituţii. Iar despăgubirile nu sunt acordate de aceşti gestionari ai fondurilor de vânătoare", a subliniat oficialul.

În aceste condiţii, Oros consideră că soluţia ar fi ca fermierii să devină gestionari ai fondurile de vânătoare, acolo unde acestea din urmă se suprapun cu terenurile agricultorilor. "Eu cred că aşa ar fi corect, că asta ar fi soluţia (...) Cred că la fel ca în multe alte ţări europene, dacă fermierii sunt gestionarii acestor fonduri de vânătoare acolo unde este cazul, vor fi mult mai echilibraţi în a exploata terenul, pentru că acolo cultivă şi au nevoie să aibă nişte producţii care să îi facă să reziste pe piaţă, dar, în acelaşi timp, mult mai echilibraţi în a gestiona fondurile de vânătoare, pentru că cineva trebuie să menţină acest echilibru", a punctat Oros.

Ministrul Agriculturii a recunoscut că o astfel de măsură nu este pe placul vânătorilor şi că această controversă este una veche: "Această controversă este de ceva ani, iar anul acesta parcă a fost mai puternică (...) Întotdeauna când cauţi o soluţie, vor fi unii care o îmbrăţişează şi alţii care nu o fac. Nici nu mă aşteptam să fie unanimitate. Vânătorii spun că nu este legal pentru că acum este o lege în vigoare, dar nu discutăm despre această lege, ci despre ce trebuie să facem".

Vă mai recomandăm:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările