Propunere: fostul episcop de Huşi, şters de pe pereţii bisericilor, după scandalul sexual fără precedent în BOR. „Ne-a făcut de râs satul. A făcut de râs ortodoxia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopul care a provocat cel mai mare scandal sexual din BOR a părăsit funcţia, forţat de împrejurări, însă imaginea lui a rămas pictată în zeci de biserici.

Reporterii „Adevărul“ au mers în Corni Albeşti, satul natal al fostului episcop al Huşilor. Acolo, în primăvara anului 2016, în cadrul unui ceremonial fastuos, a avut loc sfinţirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, şi Sfântul Sfinţit Corneliu Sutaşu“.  Considerat ctitor al bisericii, Corneliu Bârlădeanu a fost pictat la loc de cinste pe pereţii bisericii.

Pictura care îl înfăţişează pe fostul episcop al Huşilor se află la intrarea în biserică, pe peretele stâng, alături de cea a domnitorului Constantin Brâncoveanu. La ceremonia grandioasă de sfinţire de pe 29 mai 2016, „în semn de preţuire şi recunoştinţă“, Corneliu Bârlădeanu a primit din partea autorităţilor locale titlul de cetăţean de onoare al comunei Albeşti.

La doar un an distanţă, localnicii care îl priveau admirativ pe fiul satului ajuns înalt prelat al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) s-au împărţit în două tabere, mâhniţi de scandalul sexual. Unii dintre săteni vor ca imaginea fostului episcop să fie stearsă de pe pereţii bisericii, pentru că „le-a făcut de râs satul“. Alţii, în schimb, cred că picturile cu fostul episcop nu ar trebui şterse din biserici, pentru că „îşi va duce singur crucea pentru păcatele sale“.

„Cine-a mai pomenit bărbat cu bărbat?“

Imaginile controversate în care se presupune că fostul episcop al Huşilor apare în ipostaze intime alături de un alt bărbat au stârnit multă tulburare în satul natal al lui Corneliu Bârlădeanu. Majoritatea oameni trecuţi de prima tinereţe, ţăranii din Corni Albeşti sunt convinşi, după ce au văzut imaginile controversate, că „s-a întors lumea cu susul în jos“.

„Cine a mai pomenit să umble bărbat cu bărbat, femeie cu femeie? Cine ar fi crezut că un om ca el ar fi capabil de aşa ceva? Venea rar în sat, l-am văzut la înmormântarea mamei anul acesta şi anul trecut când s-a sfinţit biserica. Cine ar fi crezut că mâna pe care o pupăm e atât de spurcată? Pentru că eu vă spun un singur lucru: la casa mea, dacă nu fac foc, nu iese fum. Aşa şi cu Preasfinţitul. Dacă nu era nimic, nu ieşea toată povestea asta“, este convinsă mătuşa Maria, o localnică din Corni. Femeia mărturiseşte că scandalul care l-a avut în centrul atenţiei pe Corneliu Bârlădeanu i-a îndepărtat pe mulţi credincioşi de biserică.

Nelipsită de la slujbe, bătrâna este convinsă că ”nu iese fum fără foc”

image

„Cu ce inimă să te mai duci să îţi spui păcatele în faţa lor când ei ia uite ce fac? Multora nu le mai vine să se ducă la biserică. Noi avem un părinte bun, e din Moldova, dar mare ruşine ne-a făcut episcopul“, completează bătrâna. Vecina Mariei este şi mai vehementă: „Ne-a făcut satul de râs. A făcut de râs întreaga ortodoxie“.

De altfel, convingerea femeii este susţinută de cei mai mulţi dintre localnici. Oamenii spun că au văzut la televizor imaginile cenzurate cu bărbatul, presupus a fi Corneliu Bârlădeanu, care se săruta cu un alt bărbat. „Îmi era mie ruşine de ceea ce văd. Când ştii că Dumnezeu a rânduit ca bărbatul să fie cu o femeie, să vezi doi bărbaţi în sutană unul în braţele altuia e clar că sfârşitul lumii nu e departe“, mărturiseşte o altă bătrână.

Cele două femei sunt convinse că fostul episcop ”va plăti pentru păcatele sale”
 

image

„A dat cei mai mulţi bani“

Dincolo de vehemenţa majorităţii, sunt şi voci din satul natal al lui Corneliu Bârlădeanu care îl compătimesc şi cred că acesta merită să fie pictat cel puţin în biserica din satul natal. „Este ctitoria lui, de ce să nu fie şi el pictat acolo? A dat cei mai mulţi bani. S-au adunat bani şi de la oamenii din sat, dar de la Episcopie au venit cei mai mulţi. Aţi văzut ce frumuseţe de biserică avem? Pentru ce a făcut el va plăti, dar noi nu trebuie să-l judecăm. Este păcatul lui şi îşi va duce singur crucea“, este de părere o altă bătrână a satului. Femeia recunoaşte, însă, că fostul episcop Corneliu nu a fost foarte apropiat de satul natal.

Corneliu Bârlădeanu, pe numele său de mirean Cornel Onilă, a părăsit satul Corni, aşa cum singur povestea la sfinţirea bisericii, în urmă cu 37 de ani. Sătenii şi-l amintesc pe copilul Cornel Onilă. Spun că era foarte apropiat de fostul preot al satului, părintele Ursache, care i-a şi călăuzit paşii spre preoţie. Episcopul nu provine dintr-o familie tocmai liniştită. Cu excepţia mamei sale, despre care, spun localnicii, era o femeie „la locul ei, retrasă şi foarte credincioasă“.

Corneliu Onilă pictat în biserica din satul natal

image

Tatăl fostului episcop al Huşilor era cunoscut ca fiind extrem de violent în sat. De altfel, în 2002, Eugen Onilă a fost condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă. Bărbatul a fost acuzat că în 2001 a zdrobit în bătaie cu o rangă un consătean, care, în urma loviturilor primite, a necesitat 45 - 50 de zile de îngrijiri medicale.

„Tatăl lui mergea tot timpul cu securea la brâu. Era un om arţăgos. A murit şi el a murit şi bărbatul pe care l-a nenorocit, la scurt timp după acea bătaie. Credeţi că dacă era vreun amărât scăpa el de puşcărie? Corneliu era apropiat mai mult de mama lui. Dar să ştiţi că noi l-am simţit foarte rece. Să nu credeţi că, dacă aceste este satului lui natal, a făcut ceva în mod special pentru acest loc. Nu am simţit că s-ar întoarce cu dragoste acasă“, mărturiseşte Mihai Avram, un alt localnic din Corni.

Corneliu Bârlădeanu se regăseşte şi la intrarea în biserica din curtea spitalului din Vaslui

image

Zeci de biserici cu chipul lui pe pereţi

Zeci de biserici din judeţul Vaslui nou construite în ultimii ani sau ale căror picturi au fost restaurate poartă printre sfinţii pictaţi pe pereţi şi imaginea fostului episcop de Huşi, Corneliu Bârlădeanu. Sunt voci care spun că aceasta ar fi fost dorinţa fostului înalt prelat, care în 2009, după întronizarea în funcţie, ar fi adus peste 500 de tablouri de mari dimensiuni cu chipul său în toate bisericile din judeţ. Tablourile au fost plătite de preoţii parohi cu câte 500 de lei şi aşezate la loc de cinste în biserici. După retragerea din funcţie a episcopului, acestea au fost retrase din biserici. Au rămas în schimb picturile de pe pereţi. O astfel de pictură se află şi la biserica din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. Aici pictura a fost realizată de două ori, pentru că înaltul prelat nu ar fi fost mulţumit de cum arăta prima data.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite