Poliţia de Frontieră, locul I în cadrul premiilor europene SELEC, pentru operaţiunea “La piovra del Patron”

Poliţia de Frontieră, locul I în cadrul
premiilor europene SELEC, pentru operaţiunea “La piovra del Patron”

Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) a oferit premiile sale pentru cele mai bune rezultate în lupta cu criminalitatea transfrontalieră, pentru semestrul al II-lea al anului 2013, ocazie cu care Poliţia de Frontieră Română, alături de autorităţile din Republica Moldova, a obtinut Premiul I pentru operatiunea „La Piovra del Patron”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest caz, soluţionat în cursul anului trecut, a implicat producţie ilegală şi contrabandă de ţigări, spălare de bani, piraterie, frauda etc. Nu mai puţin de 38 de persoane au fost arestate în ambele ţări, a fost descoperita o fabrică clandestină pentru producţia de ţigări şi o linie de împachetare a ţigărilor, precum şi o instalaţie pentru producerea de alcool contrafăcut au fost descoperite în România. În urma operaţiunii, au fost confiscate 382.129 pachete de ţigări contrafacute, 13.911 kg tutun mărunţit, 2.334.200 de ambalaje pentru pachetele de ţigări “Plugarul”, 2.841.000 timbre fiscale de Republica Moldova, alte materii prime necesare procesului de producţie, 14 vehicule, 110.000 EUR, 800 litri de alcool contrafacut, arme si muniţie, 118 telefoane mobile, 10 grame de cannabis etc. Valoarea estimativă a capturii a fost de 3,5 milioane EUR iar prejudiciul adus statutului roman a fost de peste 4 milioane EUR.

Autorităţile de la Poliţia de Frontieră Română au fost premiate într-un cadru festiv ieri la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din Bucureşti.Premiile SELEC sunt oferite de două ori pe an şi reprezintă o recunoaştere a activităţilor remarcabile din domeniul de aplicare a legii, fiind acordate acelor cazuri de succes, care folosesc canalele de comunicare SELEC şi implică cel puţin două state membre. Scopul acestor premii este nu numai să ofere un suport material dar mai ales să ofere o motivaţie autorităţilor de aplicare a legii din statele membre pentru a folosi reţeaua de colaborare existentă la nivelul Centrului, cu scopul de a combate crima organizată în Sud-Estul Europei.

”Aceasta recunoastere a activitatilor derulate de Politia de Frontiera Romana confirma colaborarea excelenta pe care Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) o are cu autorităţile de Poliţie şi Poliţie de Frontieră dar şi cu autorităţile vamale din ţările membre, iar rezultatele sunt vizibile. Principiul de bază al acestei colaborări îl reprezintă sprijinul mutual în lupta împotriva crimei organizate, inclusiv al contrabandei de ţigarete, iar în acest sens aş dori să menţionez că în cadrul SELEC există din anul 2003 un grup de lucru pentru combaterea fraudelor vamale şi a contrabandei care are o activitate remarcabilă.  Cu această ocazie, aş dori să ii felicit pe colegii de la Poliţia de Frontieră Română pentru perseverenţa, profesionalismul şi seriozitatea de care au dat dovadă în cadrul Operaţiunii «La Piovra del Patron», care a avut ca rezultat anihilarea unui grup de crima organizată foarte periculos, care prin activitatea desfăşurată a adus daune considerabile statului roman”, a declarat Cristian Duţă, Directorul de Operatiuni SELEC.

Misiunea SELEC

Obiectivul SELEC, în cadrul cooperării între autorităţile competente, este de a oferi sprijin statelor membre si de a îmbunătăţi coordonarea in prevenirea si combaterea criminalităţii, inclusiv a criminalităţii grave şi a criminalităţii organizate, când astfel de infracţiuni implică sau par sa implice un element de activitate transfrontalieră. SELEC este unica organizaţie internaţională de aplicare a legii în care ofiţerii de legătură din partea autorităţilor poliţieneşti şi vamale din 12 state membre (Republica Albania, Bosnia si Herţegovina, Republica Bulgaria, Republica Croaţia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Republica Elena, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, România, Republica Serbia si Republica Turcia) lucrează împreună, coordonează investigaţii comune şi facilitează schimbul de informaţii.

Citeşte şi: 

Autoturism de lux furat din Franţa, depistat în aceeaşi zi la Albiţa

Captură impresionantă de ţigări la Albiţa. Ancheta a fost sprijinită de Oficiului European de Luptă Antifraudă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările