Gardienii Penitenciarului Vaslui, în grevă japoneză. Sindicaliştii solicită demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader

Gardienii Penitenciarului Vaslui, în grevă japoneză. Sindicaliştii solicită demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader

Angajaţii din penitenciare încep de astăzi greva japoneza, în semn de protest faţa de lipsă de interes a autoritatilor pentru soluţionarea problemelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi au primit promisiuni din partea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu ocazia vizitei la Vaslui, că problemele le vor fi soluţionate, situaţia nu s-a remediat. Greva japoneză anunţată de sindicaliştii din sistemul penitenciar va fi simultană în toate închisorule din România. 

Principalele revendicări anunaţate de Federaţia Sindicatelor din Penitenciare sunt:

- conditii de lucru mai bune - ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate

- plata orelor suplimentare restante - în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite, afirmă sindicaliştii. Ministrul Justitiei s-a angajat în urmă cu şase luni la, ca reactie la refuzul unor angajaţi din penitenciare de a intra în serviciu, ca acestea vor fi plătite, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

- stoparea împuternicirilor ilegale - sindicaliştii solicită reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de ”vasalizare prin împuterniciri”, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de 1 an permisă de lege. 

- eliminarea discriminarilor salariale - se solicită aplicarea legii cadru a salarizarii (L153/2017) şi pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta naţionala începand cu octombrie 2018.

- aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare - angajaţii cer ministerului Justitiei să includă şi observatiile sindicatelor in proiectele transmise, prin fortarea procedurii de avizare, la Parlament

- încetarea abuzului asupra pensionarilor -  eliminarea din legislaţie a ceea ce sindicaliştii numesc”scamatoriei legislative” prin care, începand cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanţa de urgenţă, pensiile angajatilor din penitenciare, politistilor si militarilor

- plata integrala a orelor suplimentare curente - aplicarea corectă a prevederii legale obtinuta in Parlament de catre sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile

- Mai mult, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarerelor cere demiterea lui Tudorel Toader, ministrul Justitiei, "pe care-l considera principalul vinovat pentru ceea ce este un adevarat act de subminare a sistemului penitenciar".

Calendarul acţiunilor de protest: octombrie, grevă generală

Angajaţii din penitenciare anunţă că, în cazul în care autoritatile nu reactionează, calendarul acţiunilor de protest va continua cu pichetari, mitinguri, acţiuni în justitie şi plangeri penale.

- 27 august - 27 septembrie 2018 - Pichetarea penitenciarelor de catre 50 - 100 de angajati in uniforma. Calendarul exact urmeaza a fi anuntat in timp util.
- 1-10 septembrie 2018 - Depunerea unor actiuni in instanta si plangeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.
- 3 octombrie 2018 - Miting in uniforma la Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor cu mars de protest intre cele doua institutii.
- incepand cu octombrie 2018 - Refuzul de a intra in serviciu in toate penitenciarele in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a misiunilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările