Gardienii Penitenciarului Vaslui, în grevă japoneză. Sindicaliştii solicită demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:
penitenciarul vaslui

Angajaţii din penitenciare încep de astăzi greva japoneza, în semn de protest faţa de lipsă de interes a autoritatilor pentru soluţionarea problemelor.

Deşi au primit promisiuni din partea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu ocazia vizitei la Vaslui, că problemele le vor fi soluţionate, situaţia nu s-a remediat. Greva japoneză anunţată de sindicaliştii din sistemul penitenciar va fi simultană în toate închisorule din România. 

Principalele revendicări anunaţate de Federaţia Sindicatelor din Penitenciare sunt:

- conditii de lucru mai bune - ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate

- plata orelor suplimentare restante - în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite, afirmă sindicaliştii. Ministrul Justitiei s-a angajat în urmă cu şase luni la, ca reactie la refuzul unor angajaţi din penitenciare de a intra în serviciu, ca acestea vor fi plătite, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

- stoparea împuternicirilor ilegale - sindicaliştii solicită reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de ”vasalizare prin împuterniciri”, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de 1 an permisă de lege. 

- eliminarea discriminarilor salariale - se solicită aplicarea legii cadru a salarizarii (L153/2017) şi pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta naţionala începand cu octombrie 2018.

- aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare - angajaţii cer ministerului Justitiei să includă şi observatiile sindicatelor in proiectele transmise, prin fortarea procedurii de avizare, la Parlament

- încetarea abuzului asupra pensionarilor -  eliminarea din legislaţie a ceea ce sindicaliştii numesc”scamatoriei legislative” prin care, începand cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanţa de urgenţă, pensiile angajatilor din penitenciare, politistilor si militarilor

- plata integrala a orelor suplimentare curente - aplicarea corectă a prevederii legale obtinuta in Parlament de catre sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile

- Mai mult, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarerelor cere demiterea lui Tudorel Toader, ministrul Justitiei, "pe care-l considera principalul vinovat pentru ceea ce este un adevarat act de subminare a sistemului penitenciar".

Calendarul acţiunilor de protest: octombrie, grevă generală

Angajaţii din penitenciare anunţă că, în cazul în care autoritatile nu reactionează, calendarul acţiunilor de protest va continua cu pichetari, mitinguri, acţiuni în justitie şi plangeri penale.

- 27 august - 27 septembrie 2018 - Pichetarea penitenciarelor de catre 50 - 100 de angajati in uniforma. Calendarul exact urmeaza a fi anuntat in timp util.
- 1-10 septembrie 2018 - Depunerea unor actiuni in instanta si plangeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.
- 3 octombrie 2018 - Miting in uniforma la Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor cu mars de protest intre cele doua institutii.
- incepand cu octombrie 2018 - Refuzul de a intra in serviciu in toate penitenciarele in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a misiunilor.

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite