Noua Lege a pensiilor: când şi cum poţi obţine pensia anticipată
0Actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă, conform proiectului noii Legi a pensiilor, abia publicată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.
Potrivit expunerii de motive a actului normativ, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv perioade asimilate, se pot pensiona pentru limită de vârstă cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare.
"În acest caz se poate cumula pensia cu salariul şi se valorifică perioadele necontributive asimilate. Proiectul de act normativ reglementează condiţii de reducere, cu 6 ani, a vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut până la vârsta de 16 ani 3 copii", se arată în document.
Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.
Conform sursei citate, pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
"La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate în care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar şi a satisfăcut serviciul militar. Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare", menţionează sursa citată.
Citeşte şi:
Ce se întâmplă cu pensiile private potrivit Legii pensiilor propuse de PSD
Cei care au lucrat în condiţii speciale se vor pensiona cu 10 ani mai repede
Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor. Proiectul a fost publicat DOCUMENT