Curtea de Apel Craiova: Consiliul Local al municipiului Orşova este dizolvat

Curtea de Apel Craiova: Consiliul Local al municipiului Orşova este dizolvat

Primăria Orşova FOTO Corina Macavei

Fapt fără precedent în administraţia publică din judeţul Mehedinţi. Oraşul Orşova, localitate cu rang de municipiu, a rămas fără Consiliu Local, prin hotărârea pronunţată astăzi de magistraţii Curţii de Apel Craiova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, este cel care a intentat proces în data de 20 iunie 2014 împotriva Consiliul Local pe motiv că nu se mai întrunise timp de cinci luni consecutiv, ianuarie, februarie, martie, aprilie şi mai. Tribunalul Mehedinţi s-a pronunţat în data de 11 februarie şi a admis cererea formulată de reclamant. Consiliul Local al municipiului Orşova a făcut recurs,  iar astăzi Curtea de Apel s-a pronunţat în acest dosar, în sensul că a respins recursul, ceea ce înseamnă că începând cu data de 3 septembrie Consiliul Local Orşova este dizolvat.

Decizia unică în istoria administrativă postdecembristă a Mehedinţiului va bulversa cu siguranţă bunul mers al activităţii Primăriei Orşova. Puterea decizională rămâne acum în mâinile unui singur om, adică al primarului Ion Manea şi este puţin probabil ca Guvernul să aprobe organizarea unor alegeri locale. Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, spune însă că Prefectura va monitoriza cu mare atenţie activitatea Primăriei Orşova şi că nicio decizie a primarului nu va rămâne neverificată:

“Toate dispoziţiile sunt controlate, sunt vizate pentru legalitate în primul rînd de către secretar şi în al doilea rând sunt controlate de contenciosul administrativ al instituţiei. Apoi, în cinci zile de la emiterea lor, aceste deciziii trebuie să ajungă la Prefectură pentur verificare. Bineînţeles că vom avea sub atenţie foarte mare Consiliul Local Orşova”.

Din punct de vedere administrativ, situaţia de la Orşova este extrem de delicată întrucât prin decizia de dizolvare a Consiliului Local Orşova toate hotărâriile emise de forul local de la data intentării procesului sunt ilegale.

Cazul de la Orşova nu va fi însă singular, în perioada următoare un alt oraş din Mehedinţi (Strehaia) va rămâne fără Consiliu Local.

Citiţi şi:

VIDEO Cum s-a organizat Ziua Marinei pe moşia primarului Manea de la Orşova

Primarul liberal al Orşovei, cu adeziune din toamna lui 2014 la PSD Mehedinţi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: