Casa memorială „Ştefan Odobleja” din satul natal al savantului este aproape finalizată

Casa memorială „Ştefan Odobleja” din satul natal al savantului este aproape finalizată

Inginerul Ştefan Odobleja (foto stânga) îi oferă o diplomă şi medalie de onoare medicului Cristian Răchitan (foto dreapta) FOTO Alexandra Georgescu

În satul natal al marelui savant mehedinţean, Ştefan Odobleja, a avut loc duminică, 5 noiembrie, un eveniment deosebit cu o înaltă încărcătură emoţională. A fost dezvelită placa comemorativă la Casa Memorială „Ştefan Odobleja”, aflată în construcţie de mai mulţi ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

În satul mehedinţean Valea Hoţului, actualmente Ştefan Odobleja, a avut loc duminică, dezvelirea plăcii comemorative în memoria savantului Ştefan Odobleja, creatorul psihocibernetcii şi părintele ciberneticii generalizate.

De patru ani, a început reconstruirea casei Ştefan Odobleja şi s-a reconstituit exact cum era, dar cu mari eforturi financiare. Când a văzut că nu este ajutat, fiul savantului, inginerul Ştefan Odobleja a făcut mai multe împrumuturi la CAR pentru a putea suporta costurile aferente lucrărilor.


Casa lui Ştefan Odobleja din Valea Hoţului a fost incendiată în anul 1973, imediat după ce au apărut în presă discuţiile pe marginea lucrării “Psihologia consonantistă”. În 1938, omul de ştiinţă Ştefan Odobleja publica la Paris, lucrarea “Psihologia consonantistă” la editura „Librairie Maloine”. Acest studiu stabilea, pentru prima dată în lume, temele majore ale ciberneticii. La nivel mondial însă, cibernetica îl prezintă ca fondator pe Norbert Wiener, care a publicat prima sa lucrare în acest domeniu de abia în 1948.


“Recunosc, am fost şi eu puţin poet când am pornit acest proiect, dar când am văzut  că nu sunt ajutat şi că nu răzbat cu banii am făcut un împrumut la CAR, care mi-a permis să ridic casa până la acoperiş. Sperăm ca în vara asta să fie finalizată”, a spus inginerul Ştefan Odobleja.

Mai sunt de efectuat lucrări de finisaj interior şi exterior, iar la final vor fi aduse din fondul care se păstrează actualmente la Arhivele Naţionale Mehedinţi un birou, un dulap şi alte lucruri personale ale savantului, care au scăpat din incendiu.

„Speranţa niciodată să nu moară”

La eveniment au fost prezenţi celebrul medic naturopat Cristian Răchitan, unul dintre diagnosticienii de top ai lumii, originar din Mehedinţi, dar care trăieşte de aproape 40 de ani la New York, precum şi membrii Fundaţiei Ştefan Odobleja şi prieteni ai fiului savantului mehedinţean.

Doctorul Cristian Răchitan a  fost întâmpinat cu pâine şi sare şi a primit din partea Fundaţiei Ştefan Odobleja o diplomă şi o medialie de onoare.

Evenimentul a fost cu totul special fiindcă în camera unde odinioară medicul Ştefan Odobleja acorda consultaţii sătenilor din Valea Hoţului, iată astăzi medicul Cristian Răchitan a consultat patru persoane, fapt consemnat în cartea de onoare a Casei Memoriale. Primul pacient a fost reputatul avocat mehedinţean Pompiliu Drăghici, care a aflat cu acest prilej că are o sănătate de fier.

Aşa cum savantul Ştefan Odobleja spunea în trecut "Să speri întotdeauna. Să nu descurajezi niciodată. Dacă prezentul nu oferă recompense, renunţă să te mai gândeşti la aceasta: trăieşte în viitor”, acelaşi îndemn l-a transmis şi medicul Cristian Răchitan celor prezenţi la eveniment:

„Recompensa să o aşteptam atunci când suntem gata să o primim, când avem nevoie de ea şi în mod sigur o s-o primim. Speranţa niciodată să nu moară atâta vreme cât există viaţă. Întotdeauna avem ceva de făcut şi să sperăm că facem ceea ce trebuie să facem, iar recompensele vin atunci când avem noi nevoie de ele, nu când le cerem sau când le vrem”.

Casa Memorială din satul natal al savantului Ștefan Odobleja FOTO Alexandra Georgescu 

Imagini din aceeasi galerie
  • Casa Memorială din satul natal al savantului Ștefan Odobleja FOTO Alexandra Georgescu 
  • A fost dezvelită placa comemorativă FOTO Alexandra Georgescu 
  • Invitații la eveniment FOTO Alexandra Georgescu 
  • Medicul Cristian Răchitan a fost primit cu pâine și sare FOTO Alexandra Georgescu 
  • Medicul Cristian Răchitan a scris în cartea de onoare a Casei Memoriale Ștefan Odobleja FOTO Alexandra Georgescu 
  • Medicul Cristian Răchitan a acordat primele consultații medicale FOTO Alexandra Georgescu 
  • Inginerul Ștefan Odobleja, fiul savantului mehedințean FOTO Alexandra Georgescu 
  • O parte din invitați FOTO Alexandra Georgescu 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările