Zece secrete ale ciorbei de peşte din Delta Dunării, spuse de oamenii locului

Zece secrete ale ciorbei de peşte din Delta Dunării, spuse de oamenii locului

Lipoveni din Delta Dunării pregătind ciorbă de peşte Sursa Facebook Istoria Deltei Dunării / Corneliu Motoc

Unul dintre oamenii Deltei Dunării a împărtăşit câteva secrete ale ciorbei de peşte - un preparat celebru şi atât de căutat de cei care vor să cunoască gustul unic al Dobrogei.

Iată un decalog întocmit de un om al Deltei Dunării, Corneliu Motoc, autor de monografii şi împătimit al istoriei şi tradiţiilor Dobrogei:

„10 lucruri despre ciorba de peşte din Delta Dunării:

1. Nu există ciorbă de peşte lipovenească, ucraineană, românească sau turcească. E marketing pentru turiştii naivi.

2. Nu apa de Dunăre dă gustul ciorbei de peşte. Apa este incoloră, insipidă şi inodoră. Dar, poţi să le-o arunci turiştilor...

3. Ciorba de peşte se face doar cu patru legume: cartofi, ceapă, ardei şi roşii. Orice altă legumă adăugată strică gustul ciorbei. Deci reţeta nu prea merge interpretată. Iarna pescarii foloseau doar cartofi şi ceapă.

4. Este impropriu numit «borş de peşte», pentru că este acrită cu oţet, nu cu borş din târâţe. Denumirea corectă este «ciorbă de peşte».

5. Secretul ciorbei de peşte constă în folosirea a cât mai multe specii de peşte. Pescarii foloseau minimum cinci tipuri de peşte gras şi mai slab.

6. Pescarii, după ce curăţau peştele, lăsau în el icrele, lapţii şi băşica. Acestea dau o savoare deosebită ciorbei.

7. Pentru o ciorbă de peşte reuşită, folosiţi doar peşte din Deltă sau Dunăre. Peştele de crescătorie, din cauza hranei cu care este alimentat, are alt gust. Mult mai slab.

8. Cea mai bună ciorbă de peşte se face din peşte proaspăt. Congelarea lui strică gustul ulterior al ciorbei.

9. Ciorba se drege cu oţet, sare şi leuştean. Un gust deosebit are dacă este mâncat cu mujdei de usturoi.

10. Pescarii nu mâncau ciorba în farfurie cu peşte în ea. Peştele se scoatea pe un platou din lemn numit «stablea» şi se mânca cu mujdei. Separat se mânca ciorba, după peşte.“ 

Decalogul este dezbătut în comunitatea de Facebook Istoria Deltei Dunării, oamenii având povestiri, amintiri, întâmplări şi explicaţii pentru fiecare punct enumerat. 

Ciorbă/borş de peşte Sursa Facebook Naţia Ciorbei

Pe aceeaşi temă: 

Cum este transformată Delta Dunării în teren agricol. Schimbarea ireversibilă care afectează solul şi peştii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: