Pădurea Caraorman va fi împrejmuită: vor fi create trasee turistice pe teritoriul virgin din inima deltei

Pădurea Caraorman va fi împrejmuită: vor fi create trasee turistice pe teritoriul virgin din inima deltei

Stejarul îngenuncheat

Pădurea Caraorman este a doua zonă din Delta Dunării care va fi împrejmuită. Prin această măsură se urmăreşte crearea de trasee turistice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a mai semnat joi, 27 mai 2019, contractul pentru proiectul „Conservarea pădurii Caraorman”, proiect finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), prin care se va realiza împrejmuirea Pădurii Caraorman. Astfel, se vor crea trasee turistice pe care ghizii locali le vor folosi pentru aducerea vizitatorilor în zonă, localitatea Caraorman având şansa de a dezvolta turismul local după modelul Pădurii Letea.
 
Pădurea Caraorman (2.250 ha) ocupă partea centrală a grindului cu acelaşi nume, grind de origine marină ce cuprinde cele mai dezvoltate şi reprezentative dune denudate din delta şi pădurea Caraorman dezvoltată, îndeosebi în partea sudică a grindului. 
 
Nucleul valoros, în suprafaţă  de aproximativ 700 ha cuprinde, alături de un variat arboret de lunca format din plop, frasin şi stejar, subarboret de zalog, Salix, Tamarix etc. Extremitatea sudică a pădurii păstrează exemplare monumentale de stejari, cu diametre între 4,20 - 4,70 m. Ca şi în pădurea Letea, asociaţiile vegetale găzduiesc animale nevertebrate, îndeosebi insecte şi vertebrate-mamifere. Ca avifauna, pădurea găzduieşte îndeosebi vulturul codalb şi corbul. 
 
Totodată, au intrat în faza de precontractare încă patru proiecte depuse de ARBDD la POIM: îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei   Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice - Complexele lacustre   Dunavăţ-Dranov, Razim-Sinoie; Zona Sinoie-Istria-Nuntaşi”, îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din RBDD pentru    conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice - Complexele lacustre Şontea-Fortuna, Matiţa-  Merhei, Somova Parcheş”; îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale  acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice  - Complexele lacustre Gorgova-Uzlina, Roşu-Puiu”, ce vor reprezenta cele mai ample lucrări de decolmatare realizate de ARBDD până acum, precum şi proiectul „Măsuri pentru asigurarea unui statut favorabil de protecţie şi conservare a habitatelor şi speciilor periclitate din RBDD în context internaţional”.
 
Valoarea  însumată a celor şase proiecte ce vor fi contractate de ARBDD este de 133.377.905 lei, echivalentul a 28.612.658 euro.  
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările