De ce se pune undiţa-n cui în Deltă. Restricţii fără legătură cu SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescari în deltă foto ARBDD
Pescari în deltă foto ARBDD

Ordinul de prohibiţie pe anul 2021, privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, interzice celor care practică pescuitul sportiv/recreativ reţinerea capturilor de somn, şalău, crap şi ştiucă pe parcursul întregului an, în Delta Dunării.

Faptul că nu se mai poate reţine niciun peşte din aceste specii a trezit revolta pescarilor, iar operatorii din turism fac calcule pentru a vedea impactul restricţiilor asupra numărului de vizitatori. Până anul acesta, pescarii puteau reţine până la cinci kilograme de peşte sau un exemplar mai mare care depăşea această greutate.

Ordinul de prohibiţie este un document asumat de Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului şi el trebuie pus în dezbatere publică înainte de adoptare. Doar că prevederile cu privire la sistemul cach&relese din deltă nu au fost cuprinse în proiectul de ordin aflat în dezbatere, iar interdicţiile au fost inserate chiar înainte de adoptarea lui.

Cătălin Ţibuleac, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) spune că aceste restricţii, care nu au fost discutate cu nimeni şi nici măcar în dezbatere publică nu au fost, nu vor afecta turismul în deltă, într-un mod semnificativ, pentru că „adevăraţii pescarii sportivi, care ştiu să respecte şi să protejeze resursa vie, vor reveni şi în acest an în Delta Dunării”.

Comunităţile locale nu înţeleg decizia

Chiar dacă Ordinul de prohibiţie nu explică cine a avut iniţiativa de a insera aceste restricţii pe ultima sută de metri, oamenii din deltă consideră că Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a jucat un mare rol.

„ARBDD continuă să ia măsuri fără punctul de vedere al specialiştilor şi fără consultare publică a tuturor factorilor interesaţi, inclusiv cei din turism”, spune Cătălin Ţibuleac.

Primarul comunei Crişan, Silviu Rahău, este revoltat că aceste decizii se iau din birouri, de oameni care nu au nicio legătură cu viaţa din rezervaţie. „Ordinul acesta este făcut de cineva dintr-un birou şi reprezintă, cred eu, interesele personale ale cuiva. 80% dintre turişti nu vor mai veni anul acesta”.

Mai mult, primarul care administrează localităţile Caraorman, Mila 23 şi Crişan explică de ce majoritatea pescarilor sportivi sau amatori nu vor mai veni în deltă. „Pentru o plimbare cu barca se pot duce în jurul Bucureştiului, de exemplu, unde poat arunca şi două lansete. Puteau lăsa satisfacţia pescarului de a reţine captura cea mai mare. Să interzici totul este o măsură abuzivă”.

Şi primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, una dintre comunele care beneficiază economic de pe urma turiştilor care pleacă de aici spre canale sau în zona Gura Portiţei, spune că turismul va fi afectat de aceste restricţii. „Nu putem estima exact, dar orice restricţie are acest efect. Nu cred că problema reducerii resursei piscicole în Delta Dunării este cauzată de aceşti pescari.”

În schimb, la nivelul Asociaţiei Delta Dunării primele date arată că rezervările pentru perioada de Paşte se situează între 50% şi 65% şi asta le dă speranţe operatorilor din turism că Rezervaţia nu va pierde mulţi turişti din cauza Ordinului de prohibiţie.

Catch&Release nu este o soluţie pentru deltă

Oamenii din Rezervaţie cred că legiuitorul a inserat măsura eliberării capturilor de somn, şalău, crap şi ştiucă pentru a proteja populaţia piscicolă. Doar că, spun ei, nu aceasta este soluţia, nu pescarul care stă cu undiţa pe canale este cel mai mare pericol pentru peştele din deltă.

„Nu se rezolvă problema peştelui cu astfel de măsuri. Singura soluţie este să se facă proiecte europene pentru repopulare cu peşte. Mi se părea normal să se limiteze partea de pescuit comercial şi să verifice foarte mult traseul documentelor şi al cantităţilor de peşte declarat. Sunt foarte mulţi oameni care şi-au achiziţionat terenuri şi case în zonă, iar acum nu au voie să prindă câteva bucăţi de peşte pentru a mânca”, spune Silviu Rahău. De asemenea, primarul comunei Crişan este supărat că administraţiile locale nu au fost consultate cu privire la stabilirea priorităţilor noului guvernator al Delte Dunării.

Şi Eugen Ion spune că nu pescarii sportivi sau amatori cauzează reducerea resursei piscicole. Faptul că au existat excepţii, că organele de control au depistat pescari cu peşte reţinut sub dimensiunile legale, nu înseamnă că trebuie să se facă reguli bazate pe excepţii.

„Neimplicarea instituţiilor abilitate duce de multe ori la astfel de excepţii. Era ultimul lucru la care trebuia să ne gândim. S-a mai luat o măsură pentru a-i pune pe oameni în ilegalitate deoarece unii tot vor veni în deltă şi vor pescui”, adaugă primarul din Jurilovca.

Federaţia Română de Pescuit Sportiv a atacat ordinul de prohibiţie în instanţă (sentinţa se va da pe 7 aprilie) şi solicită ca pescarii sportivi să fie excluşi din prevederile acestui ordin. „Pescuitul sportiv este o activitate sportivă, un drept garantat de stat. Nu-l poţi interzice printr-un Ordin de ministru că e infracţiune. Pescuitul sportiv funcţionează în baza Legii 69/2000, iar un ministru nu poate schimba o Lege printr-un Ordin”, explică Ştefan Popescu, preşedintele Federaţiei.

Vă recomandăm şi:

Tulcea, oraşul celor şapte coline, poate renaşte turistic. „Oamenii vin, parchează şi se duc în deltă”

Mărturii de la inundaţiile care au lovit Delta în 1970: „În curte am întins vintire şi prindeam peşti“ VIDEO

Aeroportul cu zero pasageri. Cum şi de ce a intrat „în picaj“ Aerodromul din Tulcea

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite