A murit Mihai Albotă, „patriarhul învăţământului tulcean“: „L-am convins pe Ion Gheorghe Maurer să deschidem zece şcoli în Deltă“

A murit Mihai Albotă, „patriarhul învăţământului tulcean“: „L-am convins pe Ion Gheorghe Maurer să deschidem zece şcoli în Deltă“

Mihai Albotă când a devenit cetăţean de onoare al oraşului

Mihai Albotă, dascăl de excepţie în învăţământul tulcean, a murit joi, 29 octombrie. De numele său se leagă cele mai frumoase realizări din Tulcea şi Delta Dunării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Inspectoratul Şcolar Judetean Tulcea a anunţat că Mihai Albotă, profesor de matematică, director al Colegiului Dobrogean Spiru HaretTulcea, inspector şcolar general, a murit joi, 29 octombrie.
 
Născut în Bucovina, Mihai Albotă a ajuns la Tulcea în urmă cu peste 60 de ani şi timp de aproape 40 de ani a avut funcţii de conducere în sistemul educaţional de la Tulcea, dintre care aproape două decenii a condus Inspectoratul Şcolar Judeţean.
 
Profesorul Mihai Albotă a devenit, în 1959, şeful Secţiei Învăţământ şi Cultură a Raionului Tulcea (până în martie 1965). A fost inspector general al Inspectoratului Judeţean Tulcea (1968 - 1979), director al Colegiului Dobrogean Spiru C. Haret Tulcea (1979 - 1982), şef sector învăţământ Comitetul Judeţean Tulcea (1982 - 1989) şi a ieşit la pensie în 1997. 
 
 
De numele lui Mihai Albotă se leagă şi una dintre cele mai frumoase tradiţii de la Tulcea: în 1994 a înfiinţat Festivalul internaţional de cântece şi dansuri populare Peştişorul de Aur pentru elevi. Tot el a fost a fost printre primii inţiatori ai Complexului Bididia din Tulcea, complex destinat elevilor, cu 400 de locuri de tabără. 
 
Pentru toată dăruirea sa, în anul 2013, a devenit cetăţean de onoare al oraşului Tulcea. „Multe şcoli din Deltă au fost deschise după ce Ion Gheorghe Maurer, prim-ministru, a venit la o partidă de vânătoare în deltă. Am fost cu el şi i-am explicat că avem locuri atât de frumoase şi că judeţul acesta merită investiţii. Atunci l-am convins să ne ajute să deschidem zece şcoli în judeţ, în special în Delta Dunării“, a povestit la acea dată Mihai Albotă.
 
Toată lumea i-a zis „patriarhul învăţământului tulcean“, expresie atribuită de fostul său elev Cantemir Gafar, după o discuţie în contradictoriu pe drumul de întoarcere de la Odessa, în 1995.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările