Zilele Maghiare din Timişoara, sub presiunea pandemiei de coronavirus. Stelele s-au aliniat, iar evenimentele pot avea loc conform programului

Zilele Maghiare din Timişoara, sub presiunea pandemiei de coronavirus. Stelele s-au aliniat, iar evenimentele pot avea loc conform programului

Zilele Maghiare din Timişoara

Ediţia a şasea a Zilelor Culturale Maghiare din Timişoara, care începe în această seară, a dat multe bătăi de cap organizatorilor. Creşterea ratei de infectare, mai mare de peste 4/1000 de locuitori, a dus pentru o scurtă vreme la carantina de noapte în Timişoara. Ca atare, organizatorii au făcut schimbări în program. Astăzi, Guvernul a revenit asupra hotărârii de a impune restricţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Miercuri, autorităţile au instaurat carantina de noapte pe week-end, ceea ce însemna că după ora 20.00 nu se mai putea circula pe stradă, fără un motiv de urgenţă, fără declaraţie. Ca atare, toate evenimentele şi concertele de vineri, sâmbătă şi duminică din cadrul Zilelor Maghiare din Timişoara urmau să fie susţinute după-amiaza. Guvernul a revenit asupra hotărârii de a impune restricţii, aşa că şi organizatorii au revenit la programul anunţat iniţial. 

"Am fost foarte entuziaşti şi încă mai suntem, pentru că putem organiza a şasea ediţie a Zilelor Culturale Maghiare în Timişoara. Evident, îl ţinem, chiar dacă am avut nişte incertitudini. Revenim la programul iniţial, concertele vor avea loc seara. Avem foarte multe evenimente, atât în aer liber, cât şi în interior. Ne bucurăm că putem face din nou patru zile, că putem avea din nou zona gastro, la care anul trecut a trebuit să renunţăm", a declarat Peter Tamaş, consulul onorific al Ungariei la Timişoara, organizatorul principal al Zilelor Maghiare. 
 
200.000 de lei a alocat, anul acesta, municipalitatea timişoreană pentru Zilele Culturii Maghiare. Restul banilor provin de la Guvernul Ungariei, de la diverşi sponsori şi din bugetul care rezultă din chirii.  
 
“Este cea mai importantă finanţare din partea Primăriei Timişoara. E prima dată când ne simţim apreciaţi pe măsura nivelului acestui evenimen. Credem că în primii patru ani a fost printre cele mai mari zece evenimente din Timişoara. Merităm sprijinul financiar”, a mai declarat Peter Tamaş. 
 
Deschidere oficială a Zilelor Maghiare va avea loc în această seară, în sala Operei din Timişoara. După discursurile oficialităţilor, urmată de spectacolul susţinut de Teatrul de Operetă de la Veszprem – oraş capitală culturală europeană în 2023, la fel ca Timişoara. 
 
"Gala de deschidere începe la ora 18.00, în Operă, unde, evident, trebuie să ţinem cont de toate normele de siguranţă. Nu putem să facem sală plină. Persoanele pot intra cu certificat verde. Începe cu patru discursuri, deschiderea va fi făcută chiar de primarul Dominic Fritz, din păcate primarul din Veszprem nu a putut să vină, dar va fi prezent un secretar de stat din Budapesta. Vine şi preşedintele Consiliului Judeţean, vin şi mulţi consuli", a mai spus Peter Tamaş. 

 
Concertele vor avea loc, începând de mâine, în Piaţa Victoriei. P-Mobil, Fenyo Miklos, Boitorian şi Magna Cum Laude sunt numele sonore care vin din Ungaria.  
 
Zona gastronomică va fi în faţa complexului Modex, iar târgul meşteşugăresc, în Piaţa Libertăţii. 
 
"Lumea gastro este una din punctele forte ale Zilelor Maghiare, avem invitaţi din Ungaria şi din Ardeal, care vor oferi mâncare tradiţională maghiară. Meşteşugarii, peste 70, vor fi în Piaţa Libertăţii, unde avem şi o mică scenă pentru câteva spectacole. În Piaţa Libertăţii avem şi un centru de vaccinare şi de teste. Cine se vaccinează primeşte şi un test gratuit pentru a putea intra la evenimente", a adăugat Peter Tamaş.  
 
La concertele din Piaţa Victoriei vor putea participa doar cei care prezintă dovada vaccinării împotriva COVID 19, cât şi cei care au un test negativ. La târgul meşteşugăresc şi în zona gastro va putea participa oricine. 
 
În sala Teatrului Maghiar vor fi filme, în vreme ce în sala de spectacole a Liceului de Muzică vor avea loc concerte simfonice, dar şi discuţii şi dezbateri cu invitaţi din Ungaria. Printre invitaţi, campiona olimpică la înot pe distanţă de 10 kilometri, în 2012, Hristiov Eva, dar şi reprezentanţii asociaţiei Ungaria Activă, cea mai mare organizaţie dedicată bicicliştilor din ţara vecină. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările