VIDEO Cum a schimbat Rocky faţa unui sat din Banatul sârbesc. Îl va pierde Timişoara pe Tarzan?

VIDEO Cum a schimbat Rocky faţa unui sat din Banatul sârbesc. Îl va pierde Timişoara pe Tarzan?

Statuia lui Rocky Balboa la Zitiste

În apropierea frontierei cu România, într-un sat din Banatul sârbesc, există o poveste fabuloasă, legată de o vedetă a Hollywoodului, care interpreta rolul unui mare sportiv.

Ştiri pe aceeaşi temă

Plăcuţa comemorativă de pe casa din carierul Freidorf, pe care stătea scris „În acest loc s-a aflat casa în care s-a născut la 2 iunie 1904 campionul olimpic la nataţie, marele actor Johnny Weissmüller”, a dispărut. A ajuns de fapt în garajul unui profesor pensionar care s-a săturat să mai fie deranjat de turiştii care doreau să afle poveşti despre locul de baştină al starului de la Hollywood.

Nimic surprinzător până aici, într-un oraş care nu dă doi bani pe trecutul său. Johnny Weissmüller, personajul care l-a întruchipat pe Tarzan, omul cu cinci titluri mondiale la înot, a încetat să mai existe pentru timişoreni, pentru că de-a lungul anilor nimeni nu s-a gândit să îi facă un bust, o statuie sau să denumeasc un bazin de înot din oraş. Cu atât mai puţin să profite din punt de vedere al marketingului. 

Ei bine, la doi paşi de frontiera cu România, într-un sat din Banatul sârbesc, există o poveste fabuloasă, legată de o altă vedetă a Hollywoodului, care interpreta rolul unui alt fost mare sportiv. 

Este vorba de localitatatea Zitişte, aflată 45 de kilometri de Jimbolia. În centrul satului răsare cu atitudine de învingător fostul campion american la box profesionist Rocky Balboa (care a a disputat 64 de meciuri, din care 44 le-a câştigat, 38 de victorii fiind obţinute prin K.O.). Nimeni altul decât personajul care l-a făcut celebru pe Silvester Stalone. 

Dar ce caută Rocky sau Stalone la Zitişte? Ce legături au ei cu Banatul? Teoretic niciuna. Practic, statuia a schimbat radical viaţa locuitorului din satul aflat în provincia Vojvodina. 


A fost nevoie de o schimbare radicală

Zitişte era considerat un sat bătut de soartă. După Primul şi al Doilea Război Mondial a rămas aproape fără locuitori, după deportarea populaţiei germane. De-a lungul istorie şi-a creat un renume prost în Serbia, datorită sărăciei, dar şi a vitregiilor naturii. De câte ori venea o inundaţie prin zonă, Zitişte era înghiţit de râul Bega. Oamenii nu aveau speranţă, nu vedeau niciun viitor pentru copiii lor. Mulţi au luat drumul emigrării. 

În 2007, un grup de tinerii care au rămas la Zitişte s-au gândit să facă ceva pentru a schimba destinul satului. 

“Am spus că cei care rămânem aici suntem în stare să schimbe imaginea satului. Vroiam să facem din Zitişte un loc cunoscut pe plan internaţional. Statuia reprezintă perseverenţa şi dorinţa de victorie. Rocky a fost erou universal. Era exact ceea ce aveam nevoie în această regiune nedezvoltată. Generaţia mea este în căutare de modele şi eroi. Hollywoodul ne-a oferit răspunsul”, a spus Bojan Marceta, care avea 28 de ani când i-a venit ideea să ridice statuia lui Rocky în centrul Zitiştei.


Statuia a fost realizată de un artist croat, din donaţii şi diferite sponsorizări. A costat 5.000 de euro. Este o copie fidelă a statuii lui Rocky din Philadelphia. Iar Asociaţia “Rocky Balboa” continuă să existe de atunci şi lucrează în continuare pentru un Zitişte mai frumos şi mai bun pentru tineri.
 

Povestea Zitiştei a ajuns în toată presa mondială, de la New York Times, Der Spiegel, The Independent, Chicago Tribune, la ziare din Japonia, de la BBC, ABC, CNN şi Al Jazera. 

Medja îl revendică pe Tarzan

În timp ce majoritatea timişorenilor nu le pasă că Johnny Weissmüller s-a născut în oraşul lor, un sătuc sârbesc cu puţin peste 1.500 de locuitori, Medja (aflat la doar cinci kilometri de frontiera cu România), care în Regatul Ungariei se numea Párdány, este gata să profite de pe urma lui Tarzan. 
 
Şi asta cu toate că toate registrele Bisericii Catolice din Freidorf  dovedesc că Johnny Weissmüller s-a născut în actualul cartier din Timişoara, în registrele prezentate de familie la debarcarea vaporului în SUA, în 1905, în dreptul viitorului Tarzan figura ca loc de naştere Párdány!
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările