VIDEO Două neadevăruri în filmul omagial dedicat Centenarului realizat de Guvernul României

VIDEO Două neadevăruri în filmul omagial dedicat Centenarului realizat de Guvernul României

Guvernul României susţine că un zbor istoric de la Paris a avut loc în România FOTO Guvernul României

Guvernul României a realizat un film de promovare a României cu ocazia Centenarului. Ţara noastră este prezentată ca o „grădină a Maicii Domnului”. Videoclipul conţine, însă, două neadevăruri istorice.

România este prezentată în filmul dedicat Centenarului ca o „ţară a câmpiilor unde lanurile se unduiesc în bătaia vântului”, „dealurile domoale dau roade gustoase”, iar „munţii falnici sunt mâgâiaţi de norii cerului albastru”. Autorii videoclipului spun la un moment dat, referindu-se la Traian Vuia, că „în România, pentru prima oară un om s-a ridicat de la sol cu un aparat mai greu decât aerul”.

Această afirmaţie este falsă, zborul din 18 martie 1906 cu care Traian Vuia a intrat în istoria aviaţiei mondiale având loc la Paris. Directorul Colegiului Naţional Bănăţean din Timişoara, Sorin Gabriel Ionescu, care este şi profesor de istorie, dar şi consilier local PSD, a explicat pentru „Adevărul” că Vuia a zburat la Paris, tocmai pentru că în România nu s-a bucurat de susţinere. „În momentul în care Vuia s-a dus la Paris, Parisul, Londra şi Berlinul erau cam singurele centre care dezvoltau o chestie de genul ăsta. E ca şi când ai face astăzi zboruri spaţiale şi spui că ai zburat din România”, a declarat Sorin Gabriel Ionescu.

Un alt neadevăr din clipul realizat de Guvern cu ocazia Centenarului se referă la Timişoara. Autorii filmuleţului spun, referindu-se la Timişoara, că „în România s-a iluminat electric primul oraş european”. Acest lucru este fals, pentru că în 1884, când Timişoara a devenit, într-adevăr, primul oraş cu străile iluminate electric din Europa, Timişoara era parte a Imperiului Austro – Ungar. Profesorul Ionescu a arătat că atunci când ne referim la premierele naţionale înregistrate de Timişoara sub ocupaţie austro-ungară, trebuie să spunem că e vorba de o premieră înregistrată pe actualul teritoriu al României. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: