Un timişorean a realizat harta interactivă a calităţii drumurilor din România

Un timişorean a realizat harta interactivă a calităţii drumurilor din România

Există o hartă interactivăa calităţii drumurilor din România

Timişoareanul Ovidiu Csillik a clasificat aproximativ 20.000 de sectoare de drum din toată România, în funcţie de calitatea lor.

Ovidiu Csillik, doctorand la Facultatea de Geografie a Universităţii de Vest, a venit în ajutorul şoferilor care vor să ştie în ce stadiu sunt drumurile şi şoselele pe care le au de străbătut. “Cu câteva luni în urmă am dat peste o hartă a calităţii drumurilor din România, dezvoltată de utilizatorul Vancouver de pe forumul Construim România.

Ea este realizată pe baza informaţiilor trimise de şoferii care au parcurs anumite sectoare de drum şi poate fi un instrument bun pentru cei care doresc să parcurgă trasee noi sau pe care au mers acum multă vreme”, povesteşte Csillik.

A zis că i-ar sta mult mai bine hărţii dacă ar fi una interactivă şi pe care te poţi “plimba” în voie. Zis şi făcut. Pe baza datelor de la Open Street Map a clasificat aproximativ 20.000 de sectoare de drum, care mai apoi au fost unite în sectoare de drum mai lungi.

“Pentru continuitatea drumurilor, le-am clasificat şi în interiorul oraşelor, chiar dacă ştim cu toţii calitatea, de cele mai multe ori, inferioară a drumurilor urbane. Anumite erori pot apărea din interpretarea hărţii statice, datorită gradului de generalizare a acesteia, dar per ansamblu, noi zicem că este o hartă utilă pentru toţi cei care pornesc la drum şi vor să ştie ce-i aşteaptă”, susţine Ovidiu Csillik.

Cu albastru sunt reprezentate drumurile cu o calitate excelentă, cu verde – drumurile cu o calitate bună, cu portocaliu – drumurile acceptabile iar cu roşu – drumurile rele, cu multe gropi sau neasfaltate.

Combinaţii de calitate a drumurilor au primit tronsoanele care se află în lucru sau în curs de reabilitare, având pe parcursul lor sectoare de drum diferite. Ele sunt reprezentate prin linii punctate, de culoarea calităţii superioare.

“Harta interactivă se află într-o primă variantă şi a fost realizată pe baza datelor disponibile la 9 ianuarie 2015. Mai multe îmbunătăţiri vor urma în curând!”, a transmis Ovidiu Csillik.

La realizarea hărţii şi-au adus contribuţia studenţi masteranzi la Departamentul de Geografie din Timişoara, care au depus efort la clasificarea sectoarelor de drum. Cu informaţii au cotribuit utilizatorii forumurilor http://forum.construim-romania.ro şi http://forum.peundemerg.ro.

Puteţi utiliza harta făcând click pe acest link

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: